Isotretinoïne tegen acne – mijn ervaring

Foto van zijkant gezicht na 9 weken isotretinoïne kuur

Als je wat rondkijkt op mijn blog, dan kom je erachter dat ik meerdere producten tegen acne heb geprobeerd. Zalfjes, antibiotica en pillen, ik heb ze allemaal al gezien. Sommige middeltjes hielpen niet, sommige wel. Toch kwam de acne net zo hard terug na het stoppen van de behandeling. Daarom ben ik negen weken geleden begonnen met een kuur van isotretinoïne.

Isotretinoïne wordt gezien als een van de meest effectieve middelen voor de genezing van acne. Net zoals veel acnebestrijders zorgt dit medicijn ervoor dat de aanmaak van talg en de acnebacterie verminderd. Daarnaast maakt het de buitenste huidlaag losser. Hierdoor laten huidschilfers sneller los waardoor de huid zich vaker ververst. Bij het gebruik van dit middel mag je absoluut niet zwanger zijn.

De lengte van de kuur, hangt af van de persoon. Ik ben nu ongeveer negen weken bezig en daarmee op de helft. Eens in de zoveel weken ga ik terug naar de dokter om de dosering te verhogen. Dan moet ik ook bloedprikken zodat ze mijn lever kunnen controleren. Die kan namelijk aangetast worden door dit medicijn.

Mijn ervaring

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hierboven kun je het resultaat van de isotretinoïne zien. Wat vooral opvalt, is dat mijn huid bleker is geworden. Dat houdt dus in dat de roodheid is weggetrokken. Vooral op mijn voorhoofd valt te zien dat alle onzuiverheden zijn weggetrokken. Al die weken was mijn huid rustig, totdat ik dit artikel wilde schrijven. Helaas heb ik net nu twee vulkanen op mijn wang. Het medicijn kan zulke puisten niet vermijden.

Ondanks die twee uitbarstingen, is mijn huid verbeterd. De roodheden zijn verdwenen waardoor mijn huid zo veel rustiger is geworden. Ik heb nu veel minder kleine onzuiverheden. Want als ik er een heb, dan is ‘ie ook meteen heftig. Vervelend, maar dat liever dan een gezicht vol. Zo’n medicijn is natuurlijk geen wondermiddel die alles doet verdwijnen.

Wat zijn de negatieve effecten van isotretinoïne? Droogte. Droge lippen, huid en hoofdhuid. Daarnaast kan je je er ook een beetje down van voelen. Persoonlijk heb ik dat er allemaal wel voor over. Ik merk dat ik me nu veel zekerder voel over mezelf zonder make-up.

Conclusie

Tot nu toe heeft dit middel me het meest geholpen. Na een aantal weken zag ik al resultaat. Het is veel effectiever. Ik ben heel erg benieuwd hoe mijn huid eruitziet na de kuur en of het vervolgens zo blijft. Daarover zal ik jullie dan op de hoogte stellen. Twijfel je of je dit medicijn wilt gebruiken? Dan zal ik je aanraden om het wel te doen. Het is misschien een iets heftigere kuur dan antibiotica, maar is het dubbel en dwars waard!

Klik op de volgende linkjes als je benieuwd bent naar mijn ervaringen met: doxycycline (antibiotica), benzoylperoxide en metrosa en CBD crème.

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. Jouvence
  25 november 2019 / 21:08

  Wat een verschil! Wat fijn dat dit je zo goed geholpen heeft tot nu toe.

 2. 25 november 2019 / 21:05

  ik heb deze kuur ook ondergaan. met succes. ik heb meer dan 1 jaar die medicatie moeten slikken. mijn huid ziet er na ruim 2 jaar nog steeds goed uit. heb er ook een artikel over geschreven

 3. 25 november 2019 / 17:34

  Wat fijn om te lezen dat je iets hebt gevonden. Dat doet altijd goed

 4. 25 november 2019 / 07:25

  zo fijn dat acne steeds beter behandelbaar is. Kan me de onzekerheden van iemand met acne zo goed voorstellen.
  Succes met het verdere traject, ben benieuwd. (ook of het helpt tegen andere soorten, niet zo zichtbare acne)

 5. Mandy
  24 november 2019 / 22:39

  Je ziet zeker wel verschil ja! Ik hoop dat het middel voor jou blijft helpen, ook al vind ik je hoe dan ook een prachtige meid!

 6. 24 november 2019 / 12:21

  fijn om te lezen dat het goed voor werkt en ben benieuwd hoe het verder uit pakt

 7. 24 november 2019 / 12:13

  Fijn om te horen dat het voor jouw goed werkt. Vroeger ook echt van alles geprobeerd en niks hielp. Toen naar een schoonheidsspecialist gegaan, en dat was voor mij de oplossing.

 8. 23 november 2019 / 13:27

  Vroeger ook last gehad van acné. Op enig moment groei je eroverheen :-). Niks hielp bij mij. De kuurt helpt wel al. Je ziet duidelijk aan de voor- en na-foto dat je huid rustiger is geworden. Succes!

 9. 23 november 2019 / 12:01

  Dat werkt echt heel goed zeg. Wat fijn! Wel irritant dat de huid dan zo droog wordt. Maar heb je er vast voor over 😉

 10. Frederique
  23 november 2019 / 11:54

  De kuur duurt nog behoorlijk lang dus. Lijkt me nog best een hele beslissing maar als het bevalt,, ja, daar gaat het dan uiteindelijk gewoon om he. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.