Hoe vermijd ik een zonnebrand en hoe verhelp ik het?

Instagram foto van Elles haar rug die verbrand is door de zon

De periode van hittegolven is weer aangebroken. De afgelopen dagen waren bloedheet en de komende dagen zullen dat ook worden! Liters water, zonnebrand en aftersun worden gebruikt om de warmte te overleven. Soms is dit niet genoeg en eindigt een dagje strand helaas in pijnlijke, rode schouders. Na zeventien jaar lukt het me alsnog niet om op dagen zoals deze onverbrand thuis te komen. Daarom vroeg ik me af wat ik al die jaren verkeer doe. Hoe vermijd ik een zonnebrand en hoe verhelp ik het als het dan toch mis is gegaan?

Wanneer het eenmaal mooi weer begint te worden, wordt ons dagelijks aangeraden om ons goed in te smeren met zonnebrandcrème om een zonneverbranding te voorkomen. Waarom is dat zo? Het is namelijk erg gevaarlijk voor onze huid. Hoe vaker je verbrand door de zon, hoe groter de kans op huidkanker. Je DNA wordt door de grote hoeveelheid uv-straling onherstelbaar beschadigd. Daarnaast wordt je huid er zelf ook niet mooier op. Het kan zorgen voor huidveroudering, oneffenheden, kleurverschillen en gerstekorrels.

Hoe vermijd ik een zonnebrand?

1. Blijf smeren!

Één keer smeren is niet genoeg. Gedurende de dag moet je jezelf in blijven smeren met zonnebrandcrème. Tijdens een dagje strand doe je vanalles waardoor de crème van je lichaam gaat. Denk daarbij aan zweten, zwemmen, afdrogen. Om optimaal beschermd te zijn, is het handig om elk uur opnieuw in te smeren. Wees dan zeker niet te zuinig met de crème! Zo’n tube kun je opnieuw kopen, een huid niet.

2. Ga niet meteen uren in de zon liggen

Zeker wanneer plotseling de temperaturen omhoog gaan, is je huid nog niet gewend aan die grote hoeveelheden zon. Ga er daarom niet meteen urenlang in liggen. Ga eerst een kwartier in de zon liggen, dan weer een kwartier in de schaduw. Bouw dit vervolgens op tot een halfuur. Wees niet bang dat je in de schaduw niet bruin kan worden. Twintig tot dertig procent van de zon wordt weerkaatst. Daarnaast is het ook lekker verkoelend!

3. Blijf tussen 11:00 en 15:00 uit de zon

Rond deze tijd staat de zon het hoogst en is dus op zijn sterkst. Wanneer je dan vol in de zon gaat liggen, vergroot je de kans op verbranden. Probeer rond deze tijd dus niet te veel of te lang in de zon te liggen. Doe je het wel, wissel het dan af met schaduwmomenten.

4. Gebruik de juiste factor

Er zijn 6 verschillende huidtypes, bij elk type past een ander beschermingsfactor. SPF 30 of hoger wordt aangeraden voor kinderen of volwassenen met een lichte huid die snel verbrandt. Heb je een donkerdere huidskleur, dan kan je kiezen voor een lagere factor. Als je wat rondkijkt op internet, dan kun je al snel uitvinden welk huidtype je hebt en welke factor daarbij hoort.

Hoe verhelp ik een zonnebrand?

1. Blijf voorlopig uit de zon

Blijf niet in de zon zitten met de gedachte: ‘Ach, ik ben toch al verbrand’. Het wordt hierdoor alleen maar erger waardoor je blaren kan krijgen en velletjes. Daarnaast duurt het daardoor langer totdat je huid hersteld is.

2. Gebruik aftersun

Aftersun bevat veel ingrediënten die je huid hydrateren en kalmeren. Na een zonverbranding zorgt het ervoor dat je huid verlicht wordt. Daarnaast voelt het ook lekker verfrissend na een hele dag in de zon gezeten te hebben. Onthoud wel dat aftersun geen middel is om je huid te herstellen. Wanneer je eenmaal verbrand bent, kan aftersun dit niet ongedaan maken. Het mag uiteraard ook een ander product zijn wat de huid kalmeert en hydrateert.

3. Drink veel water en eet gezond

Het is algemeen bekend dat het drinken van veel water goed is voor je huid. Bij een zonverbranding is je huid uitgedroogd. Door jezelf goed te hydrateren geef je het een kans om sneller te herstellen. Daarnaast is het ook verstandig om voedsel te eten wat goed is voor de huid. Denk hierbij aan salades, amandelen en zoete aardappelen.

4. Draag geen strakke kleding

Nu ik zelf verbrand ben, merk ik dat het dragen van een bh geen pretje is. Daarom probeer ik de afgelopen dagen geen strakke kleding meer te dragen. Het is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je huid. Door het dragen van losse kleding vermijd je irritaties.

5. Gebruik niet elk middeltje

Het liefst smeer je alle middeltjes die je kan vinden in de kast op de plekken waar je verbrand bent. Doet dit niet, houdt je skincare routine simpel. Veel product bevatten namelijk ingrediënten die je gevoelige huid kunnen irriteren of uitdrogen

6. Verkoeling

Merk je dat je huid aan het verbranden is? Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk in het zwembad ligt! Ben je al verbrand? Laat je huid dan goed koelen. Een verbrande huid kan gaan zwellen en door het te koelen kalmeert het en wordt de pijn verlicht.

Met deze tips overleef je de bloedhete dagen zonder schade! Don’t forget: smeren, smeren, smeren en genieten van het zonnetje!

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

30 Reacties

 1. Mandy
  7 augustus 2019 / 18:48

  Super goede tips! Maar het is zo lastig. Net zo als hele tijd smeren en bepaalde tijden de zon te vermijden. Ik doe mijn best maar het is wel moeilijk. Gelukkig dit jaar nog niet verbrand *afkloppen*

 2. 12 juli 2019 / 23:25

  Goede tips. Ik denk dat insmeren zeker helpt. Ik deed dat vroeger nooit. Ik besef nu pas waar het allemaal goed voor is.

 3. 7 juli 2019 / 13:22

  Ik bruin niet, ik verbrand enkel… Heb in het begin van de lente ook echt zonneallergie als ik het niet geleidelijk aan doe
  Ik smeer, maar ik loop nog vaker met luchtige lange mouwen rond, zo van die niemendalletjes qua stof en dikte die abslouut geen warmte geven, maar toch wat extra beschermen. Verder een hoedje en een zonnebril, ik heb al te vaak een zonneslag gehad (en die heb ik elk jaar wel een paar keer en echt elke keer als ik een hoedje vergeten was! Ik hou van de zon, maar kan er absoluut niet tegen, soms best frustrerend.

 4. 3 juli 2019 / 19:53

  Ik blijf het liefste uit de zon, maar als het niet anders kan, smeer ik. Bij het uitlaten van de honden heb ik ook vaak een zonnehoed op.

 5. 3 juli 2019 / 08:59

  auw! Dat doet denk ik wel zeer 🙁 ik ben helemaal niet van het zonnebakken, geef mij maar lekker een parasol op een terrasje en dan ben ik blij

 6. Mandy
  2 juli 2019 / 18:32

  Goede tips! Voor het eerst dat ik me goed in smeer, heb zelfs zonnebrand gekocht vorige week. Hiervoor smeerde ik nooit tbh

 7. 2 juli 2019 / 11:02

  Helaas is het volk in Nederland zich nog steeds niet goed bewust wat de zon voor schade kan aanrichten. Fijn dat ook jij hier aandacht aanbesteed!

 8. 2 juli 2019 / 07:07

  Goede tips, zeker met die bloedhitte van de laatste dagen.

 9. 1 juli 2019 / 17:42

  Lieve Elles,
  Wat vind ik het leuk dat ik je heb leren kennen via Facebook! Ik heb meer artikelen van je gelezen en je komt over als een vrolijke spontane meid. Zelf verbrand ik gelukkig nooit, maar ik moet zeggen ik ben heel strikt in het insmeren 😉
  Ik hoop je snel nog een keer te spreken
  Liefs, Linne

 10. ingrid
  1 juli 2019 / 17:21

  yoghurt en komkommer werkt ook heel erg goed

 11. 1 juli 2019 / 16:37

  Tijdens, vakantie Macadonie ook flink verbrand in rug en nek. Daarna hoed gekocht en inderdaad goed smeren

 12. 1 juli 2019 / 14:57

  Ik gebruik altijd een zonnebrand en after sun en op het warmst uit de zon inderdaad

 13. 1 juli 2019 / 12:04

  Ik ben verslaafd aan de zon. Heel goed smeren helpt.

 14. Frederique
  1 juli 2019 / 09:48

  Toen ik klein was, verbrandde ik erg snel. Mijn oma smeerde er yoghurt op, gewone yoghurt, dat hielp altijd enorm. Tegenwoordig blijf ik op de warmste uren inderdaad uit de zon en smeer ik me in met 30+. Dat gaat prima.

 15. 1 juli 2019 / 08:39

  En dat snel in het zwembad liggen dan wel nádat je jezelf nog extra hebt ingesmeerd? Want water zorgt ook weer voor reflectie en in plaats van afkoelen kan je dan juist ook weer snoeihard (extra) verbranden. Goede tips verder. Ook goede zin dat je een tube opnieuw kan kopen maar je huid niet. Ik verbaas mij nog dagelijks over mensen die zichzelf (of hun kinderen) niet, te laat of nauwelijks insmeren. Inmiddels al – door het bloggen – veel onafhankelijke dermatologen gesproken en verbranding door de zon is ècht heel slecht.

 16. 1 juli 2019 / 08:13

  Je huid verbranden is zo naar, ik smeer me echt helemaal gek en sinds ik een bepaalde spray gebruik ben ik nooit meer verbrand, maar ik zorg dan ook dat ik niet in de hete uren in de zon zit, dit kan ik ook helemaal niet meer mij te heet.

 17. 1 juli 2019 / 08:02

  Goed dat je dit zo benoemd. Verbrande huid is vreselijk!

 18. 1 juli 2019 / 07:53

  Super handige tips! Gelukkig verbrand ik niet snel in de zon, maar het is altijd handig om deze tips in mijn achterhoofd te houden.

 19. 1 juli 2019 / 06:18

  Ik heb snel een zonneslag, en daarbij is de zon zo slecht voor je huid, dus ik blijf standaard meestal in de schaduw. En ik smeer SPF 50 (elke dag van het jaar) dus het is al een hele tijd geleden dat ik een zonnebrand had =D

 20. 30 juni 2019 / 21:34

  Ik gebruik tegenwoordig minstens een factor 30 als ik in de zon zit en probeer er ook aan te denken optijd terug in te smeren 🙂

 21. 30 juni 2019 / 13:04

  Au! Dat is niet fijn! Ik had me laatst ingesmeerd maar was mijn voeten helemaal vergeten: dus toch verbrande voeten! Geen pretje helaas!

 22. 30 juni 2019 / 09:45

  In Griekenland was het ooit zo veel, dat ik me ingesmeerd had met Griekse yoghurt en er voor het slapen gaan plakken komkommer op te leggen, het verkoelt echt! Ga nooit weg zonder aftersun.

 23. 30 juni 2019 / 05:37

  Goed smeren en zo veel mogelijk schaduw blijft hier gelukkig goed werken. Het blijft opletten altijd.

 24. 29 juni 2019 / 16:57

  Ik ben helemaal geen fan van bakken in de zon, dus dat scheelt al een hoop. Goed smeren is altijd verstandig!

 25. 29 juni 2019 / 07:09

  Dat ziet er pijnlijk uit zeg! Vervelend dat je zo verbrand bent. Goed insmeren is inderdaad heel belangrijk.

 26. 28 juni 2019 / 22:27

  Goed smeren is zeker erg belangrijk. Vandaag ben ik verbrand door de zon in de auto dat terwijl ik nog een broek aan had ook. Helaas zijn mijn knieen en benen verbrand.

 27. 28 juni 2019 / 22:00

  Tegenwoordig blijf ik echt uit de zon op de heetste momenten van de dag. Het nadeel is wel dat ik nu een melkwitte huid heb, waar ik vroeger een lekker zomers kleurtje kreeg haha! Maar goed, smeren, smeren, smeren en toch maar eens in het zonnetje gaan zitten, dan komt het hopelijk toch nog goed!

 28. 28 juni 2019 / 20:53

  Oeh.. sterkte ermee. Wij zijn hier ook altijd voorzichtig mee. Mijn man heeft wel eens een zonnesteek gehad. Ook geen pretje.

 29. 28 juni 2019 / 19:09

  Oei dat doet zo pijn als je zo verbrand bent. En zoals op de foto te zien is het ook erg belangrijk om de huid rondom de badkleding goed in te smeren, die wordt vaak niet goed ingesmeerd om te voorkomen dat er zonnebrandmiddel op de badkleding komt, en dat zijn juist de verraderlijke plekjes.

 30. 28 juni 2019 / 09:09

  Goed smeren tegen de zon is zeker heel erg belangrijk ik heb wel eens een hitteberoerte gehad en dat is geen pretje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.