Fotografie tips die ik door de jaren heen heb ontdekt

Fotografie tips die ik door de jaren heen heb ontdekt

Als je mij langer volgt, dan weet je dat fotograferen één van mijn grootste hobby’s is. Ik doe het al zo’n vier jaar en nog steeds ben ik niet uitgeleerd over dit onderwerp. Laatst heb ik een fotografie workshop gevolgd waarin er een wereld voor me open ging. Ik kreeg daar handige feedback waardoor ik mijn vaardigheden heb verbeterd. Niet alleen op die workshop heb ik nieuwe tips gekregen, maar ook door de jaren heen heb ik heel wat ontdekt. In dit artikel deel ik er een aantal met jullie!

1. Een laag diafragma is niet altijd goed

Men denkt, en dat dacht ik eerst ook, dat een zo’n laag mogelijk diafragma altijd goed is. Hoe meer de achtergrond vervaagd is, hoe mooier, toch? Maar dat is niet altijd waar. Door een laag diafragma wordt het onderwerp waarop de camera focust steeds kleiner. Het kan daardoor dus zijn dat de randen van het product dat je fotografeert vervagen. Zelf heb ik dit héél vaak gehad maar was te koppig om het diafragma omhoog te zetten. Uiteindelijk heb ik toegegeven en kwam ik erachter dat je daardoor een onderwerp in z’n geheel op de foto kan zetten.

2. Draai rond met de camera

Het is soms moeilijk om te bepalen waar je de camera neer moet zetten. Draai er daarom een rondje mee. Je kan hierdoor niet alleen het mooiste plekje ontdekken om te fotograferen, maar ook welke richting het beste licht geeft. Het kan zijn dat daardoor je ideeën veranderen of dat je de plannen moet wijzigen. Wil je écht dat de camera in die ene positie staat? Kom dan op een later tijdstip terug waarin de zon op een ander punt staat.

3. Sta in de schaduw

Wil je zelf op de foto staan? Doe dat dan niet pal in de zon, maar in de schaduw. Hierdoor vermijdt je niet alleen spleetoogjes, maar heb je ook een zachtere foto. Door recht in het zonlicht te staan worden foto’s contrastrijker. Hierdoor vallen pukkels en wallen meer op.

4. Sta met je rug naar de lichtbron

Zodra je foto’s gaat maken van anderen of producten, moet je er voor zorgen dat je als fotograaf met de rug naar de lichtbron staat. Hierdoor vangt het object wat je fotografeert het licht op. Tegenlicht kan erg vervelend zijn op een foto en de kwaliteit verminderen of het onderwerp donkerder maken. Hiermee wil ik niet zeggen dat tegenlicht uit den boze is. Het kan namelijk ook erg leuk zijn om mee te experimenteren.

5. Golden hour

Dit is zo’n geval waarin tegenlicht wel geweldig kan zijn. Golden hour is naar mijn mening hét perfect moment om te fotograferen. De zon gaat dan namelijk onder waardoor er een gouden gloed over de wereld heen komt. Dit is erg mooi op foto’s want daardoor lijkt je huid prachtig. Met golden hour is het leuk om in het tegenlicht te staan. Hierdoor krijg je een gouden gloed om je heen. In de zomer maak ik vaak foto’s rond dit tijdstip. Ik vind het mooier en daarnaast is het dan buiten niet te warm. Op internet zijn genoeg sites die aangeven hoe laat golden hour begint want dat verschilt per dag.

6. Experimenteer er op los!

Fotograferen is iets waarin je alleen beter kunt worden zodra je het veel doet! Experimenteer er dus op los! Wordt geïnspireerd door Pinterest, Instagram of bladen. Maak het na of geef er je eigen draai aan. Daarnaast moet je soms ook uit je comfortzone stappen om je eigen stijl te ontwikkelen! Het leuke aan fotograferen is dat er niks goed of fout is, alles mag!

7. Leer je camera kennen

Een camera is een apparaat en op een apparaat zitten vaak instellingen. Laten die nou ontzettend veel op een fototoestel zitten. Het is uiteraard moeilijk om alles te begrijpen, soms zie ik door de bomen het bos ook niet meer. Toch is het belangrijk om er moeite in te steken. Hierdoor gaat een wereld van nieuwe mogelijkheden voor je open. Begin eerst met de standaardinstellingen en breid je kennis dan steeds iets meer uit. Als je elke dag een beetje gaat experimenteren, zul je je camera snel leren kennen.

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

22 Reacties

 1. 2 augustus 2019 / 07:56

  leuk om te lezen!! ben zelf fotograaf met eigen bedrijf erin vind dit soort artikelen altijd super leuk om te lezen

 2. 9 juli 2019 / 18:42

  Mooie tips. Ik ga proberen er meer mee te doen.

 3. 6 juli 2019 / 15:09

  Kijk, dit zijn weer van die fijne weetjes die altijd weer van pas komen, super leuk!
  Groetjes Caroline

 4. 4 juli 2019 / 06:53

  Handige tips! Het blijft uitproberen en oefenen met mijn spiegelreflexcamera, ik ga jouw tips zeker uitproberen.

 5. 3 juli 2019 / 14:05

  Handige tips. Ik vind het ook heel mooi om foto bij zonsondergang te maken.

 6. 3 juli 2019 / 07:16

  Hele fijne tips, vooral om eens rond te draaien of te onderzoeken wanneer het golden hour is. Dank je wel!

 7. 3 juli 2019 / 05:46

  Goede tips ! Ik heb zelf jaren lang model gestaan en vind het leuk om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

 8. Mandy
  2 juli 2019 / 19:43

  Leuke tips! Vind het toch altijd wel lastig en sommige woorden in je blog begrijp ik ook niet zo goed puur omdat ik er niet zo veel verstand van heb maar foto’s maken is en blijft leuk!

 9. 2 juli 2019 / 17:05

  Goede tips, fotograferen is leuk maar tegelijkertijd ook erg lastig. Potretten zijn het allerlastigste.

 10. Frederique
  2 juli 2019 / 16:47

  Allemaal goede tips. Fotograferen vind ik ook erg leuk maar ik heb helaas geen goede camera meer.

 11. 2 juli 2019 / 14:05

  Goede tips, fotograferen is erg lastig vind ik. Ook al doe ik het al enige tijd, het blijft lastig.

 12. 2 juli 2019 / 09:40

  Handige tips! Ik heb ook veel geleerd door gewoon te doen en mezelf willen blijven ontwikkelen.

 13. 2 juli 2019 / 08:46

  Vooral dat je met je rug naar de lichtbron moest gaan staan wist ik bijvoorbeeld niet, Mijn foto’s zijn meestal een kwestie van trial en error.

 14. 2 juli 2019 / 04:58

  Ik fotografeer al lang en heb al cursussen gevolgd en toch ontdek ik nog vaak iets nieuws.
  Een paar maand geleden zei iemand me dat ik mijn telefoon eens moest omdraaien.
  God, wat een verschil door zo’n kleine ingreep!

 15. 1 juli 2019 / 20:54

  Handige tips! Vooral het ronddraaien met de camera doe ik vaak, althans, ik noem het dan: kijk wat er achter is je, want vaak rennen we allemaal naar die ene bekende plek terwijl we vergeten dat er daar achter ook nog mooie dingen zijn om vast te leggen.

 16. 1 juli 2019 / 19:07

  Goede tips! Wij krijgen door onze opleiding fotografie lessen waardoor ik heel anders tegen alles ben gaan aankijken. Toch leuk om te zien dat je naast ‘maar wat doen’ en hopen dat er een paar goede tussen zitten ook echt jezelf kan verbeteren op dit vlak. 🙂

 17. 1 juli 2019 / 16:33

  Zelf draai ik inderdaad Rond met camera, ga ik op meerdere plekken staan om te zien of het is wat ik wil

 18. 1 juli 2019 / 11:18

  Kijk met de foto’s kan ik ook écht wat! De laatste maanden focus ik mij meer op fotografie, dus bedankt voor de tips x

 19. 1 juli 2019 / 09:45

  Goede tip. Ook dat ronddraaien met de camera. Een tip waar ik altijd nog veel profijt van heb is dat het onderwerp van de foto niet perse in het midden hoeft te staan. Juist niet, omdat je het dan wat speelser maakt en verrassender.

 20. 1 juli 2019 / 08:55

  Leuke tips! Je foto’s zien er altijd erg mooi uit 🙂

 21. 1 juli 2019 / 08:03

  Handig artikel dit, ik fotografeer graag en veel en kan dit soort tips altijd gebruiken. Het voordeel van digitaal vind ik dat je zoveel kan experimenteren, dat deed je vroeger met de filmrolletje niet.

 22. 1 juli 2019 / 07:49

  Ik vind je foto’s prachtig. Ik ben geen geweldige fotograaf daarom maak ik vaak foto’s vanuit meerdere hoeken. Het vergroot mijn kans op een mooie foto. Maar je hebt gelijk, ik ken mijn camera niet goed, toch iets om een keer tijd in te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.