Hoe bewerk ik mijn foto’s?

Hoe bewerk ik mijn foto’s?

Als je mij bij het aanmaken van mijn Instagram account had verteld dat deze app mijn grootste hobby zou worden, dan had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. Ik heb het hier nog over de Instagram met de blauwe lay-out en vintage camera, ook wel bekend als de ‘simpele’ versie. Destijds snapte ik er helemaal geen snars van en kon ik maar niet begrijpen wat men er leuk aan kon vinden. Toch heb ik volgehouden en ben ik uiteindelijk van de app gaan houden.

Het maken van foto’s, het vervolgens gaan bewerken ervan en daarna publiceren vind ik ontzettend leuk. Instagram is een manier om je creativiteit te delen met anderen en inspiratie op te doen en dat vind ik er zo leuk aan. Het werken aan een mooie feed is dan ook één van mijn dagelijks activiteiten. Na heel wat geëxperimenteerd te hebben, heb ik dan eindelijk mijn eigen voorinstelling gemaakt om alle foto’s perfect bij elkaar te laten passen.

In mijn vorige ‘Hoe ik mijn foto’s bewerk‘, liet ik een geheel andere methode van bewerken zien, dan dat ik nu heb. Daarom was het tijd voor een update.

De apps die ik gebruik:

 • Lightroom
 • VSCO Cam
 • BeFunky

Lightroom

Allereerst begin ik met de app Lightroom. Deze app is op de mobiel geheel gratis. Hierin begint de magie. Je kan de belichting veranderen, de kleuren veranderen en voorinstellingen maken. Het is dus mogelijk om je eigen filter te maken om die vervolgens op alle foto’s te gebruiken. Hierbij is het wel zo dat het filter gecreëerd is op één specifieke foto. Op een ander plaatje is de belichting natuurlijk anders. Daarom moeten de instellingen van de foto’s altijd nog veranderd worden. Het is dus niet met één klik klaar, helaas. Dit zijn de instellingen van mijn voorinstelling:

Licht

Belichting: +0,25
Contrast: -10
Hooglichten: -40
Schaduwen: +3
Witte tinten: +10
Zwarte tinten: +15

Kleur

Temperatuur: +2
Levendigheid: +50
Verzadiging: -15
Rood: kleurtoon= +25, verzadiging= +17, luminatie= -75
Oranje: kleurtoon= 0, verzadiging=+20, luminatie= -12
Geel: kleurtoon= -55, verzadiging= -50, luminatie= +10
Groen: kleurtoon= -60, verzadiging= -55, luminatie= +85
Lichtblauw: kleurtoon=-100, verzadiging= -100, luminatie= 0
Donkerblauw: kleurtoon= -100, verzadiging= -100, luminatie= 0
Paars: kleurtoon= -45, verzadiging= -65, luminatie= 0
Roze: kleurtoon= +5, verzadiging= 0, luminatie=0

Gesplitste tinten:

Hooglichten: H= 34º, S= 14
Schaduwen: H= 52º, S=7

Als laatst staat bij de kleurmixer een optie om specifieke kleuren te bewerken. Hiermee klik ik op mijn huid en zet ik de luminatie lager. Hierdoor krijg je een bruinere huid. Dit doe ik omdat mijn huidskleur verdwijnt door het filter wat ik straks ga aanbrengen!

VSCO Cam

Vervolgens zet ik mijn favoriete filter van VSCO Cam op de foto. Dit is A4. Het handige aan deze app is dat je de intensiteit van het filter kan bepalen. Vaak zet ik die op +6/+7. Soms bewerk ik daarna de belichting, maar ik ga voornamelijk de foto verscherpen. Daarnaast verhoog of verlaag ik de verzadiging, dat verschilt per foto.

BeFunky

Als laatst kan ik soms de app Befunky er bij pakken. Hierop zit namelijk ‘blemish fix’. De kwaliteit van een foto vind ik erg belangrijk. Zelf kan ik me er heel erg aan storen wanneer je ziet dat mijn huid niet zuiver is. Naar mijn mening zorgt dat er voor dat de kwaliteit van de foto verslechterd. Daarom maak ik mijn huid met deze optie egaler. Ik doe dat niet alleen bij mijn gezicht, maar ook bij mijn armen en benen om een ‘zachter’ effect te krijgen.

Nu is het alleen nog maar een kwestie van delen op Instagram! Ben jij nog op zoek naar leuke captions, kijk dan naar dit artikel! Daar heb ik er namelijk honderd gedeeld. Keuze genoeg!

Raak je geïnspireerd van dit artikel of vind je het leuk om naar mijn foto’s te gluren? Volg dan mijn Instagram account @3llesnl voor meer van dit soort plaatjes!

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

27 Reacties

 1. 17 juli 2019 / 16:13

  Jouw stijl is erg mooi. Ik wil ook mijn foto’s bewerken. Ik ga je tips gebruiken.

 2. 29 juni 2019 / 14:15

  Mooi gedaan! Leuk om te lezen hoe ik de foto’s moet bewerken; Nu alleen nog tijd vinden 🙂

 3. Mandy
  29 juni 2019 / 12:50

  Vind je fotos leuk! Ik bewerk mijn foto’s niet echt en als ik dat doe, doe ik het gewoon via de instagram app. Wel leuke blog!

 4. 29 juni 2019 / 09:42

  Leuk om te zien ik gebruik zelf lightroom ben ik erg tevreden over

 5. 29 juni 2019 / 02:45

  Mooi gedaan en tof dat je dit uitlegt. Het bewerken van je foto’s kan een hele dagtaak zijn, daarom maak ik er de laatste tijd zelden gebruik van. Wellicht ga ik dit binnenkort wel weer doen en komt jouw blog dus goed van pas.

 6. 28 juni 2019 / 23:24

  Je Instagram feed is inderdaad best leuk – je hebt er een volger bij nu (Seadbeady)

 7. 28 juni 2019 / 19:14

  Helder uitgelegd en met groots resultaat. Bedankt voor deze handige tips.

 8. Elles
  Auteur
  28 juni 2019 / 16:58

  Lightroom en Photoshop zijn handige programma’s voor op de laptop. Voor deze programma’s moet je alleen wel betalen!
  Liefs,
  Elles

 9. 28 juni 2019 / 15:56

  Leuk om te lezen hoe jij je foto’s bewerkt! Ik kende van de programma’s alleen lightroom.

 10. 27 juni 2019 / 19:41

  Prachtige foto’s maar ik krijg ze nooit zo goed als de jouwe!

 11. 27 juni 2019 / 19:02

  Hier ook een lightroom fan, maar bij mij is alles zo naturel mogelijk!

 12. 27 juni 2019 / 05:20

  Je bewerkt je foto’s echt prachtig, ik kende je blog nog niet! Je hebt er een nieuwe volger bij, alvast een goed weekend!

 13. 26 juni 2019 / 09:20

  ik gebruik canva en camera+, maar echt bewerken zoals jij dat doet, doe ik niet

 14. 25 juni 2019 / 15:28

  Het bewerken van foto’s kan verheven worden tot kunst, vind ik. Jouw voorinstellingen geven een hele mooie look al, want je foto’s zijn prachtig. Hele mooie sfeer!

 15. 25 juni 2019 / 09:41

  Ik ben gék op dit soort artikelen! Fijn ook dat je alles stap voor stap uitlegt Ja, de zoektocht naar de perfecte filter, ik kan er een boek over schrijven inmiddels. Jouw techniek is heel erg mooi, prachtig resultaat! Ik ken al die apps, love it en de A4 is een prachtfilter. Ik gebruik nu kant en klare presets van een travelblogger. Ik heb daardoor geen consistente feed meer, maar de kleuren vind ik nu wel heel mooi. xxx

 16. 25 juni 2019 / 09:22

  Erg leuk om te lezen. De laatste ken ik trouwens nog niet, ga gelijk even kijken. Thanks

 17. 25 juni 2019 / 09:19

  Echt bewerken doe ik nooit. Alleen op insta gooi iksoms een filtertje erover. Wel leuke tips

 18. 25 juni 2019 / 08:43

  Tsjonge daar komt nog best veel bij kijken zeg. Zelf bewerk ik mijn foto’s eigenlijk nooit omdat ze dan voor mijn gevoel niet meer de echte werkelijkheid weerspiegelen.

 19. 25 juni 2019 / 08:01

  Je hebt echt een hele mooie edit stijl! Ik ga het ook eens proberen =D

 20. 25 juni 2019 / 07:27

  Wat maak je er veel werk van, mooie foto, als ik dit zo lees dan heb ik nog wat te leren. Alhoewel mijn voorkeur ligt op werken op mijn laptop. Weet je daar nog goede programma’s voor? Dan houd ik me aanbevolen.

 21. 25 juni 2019 / 07:23

  Ik bewerk mijn foto’s graag in photoshop daar kan ik werken met zoveel verschillende filters etc heerlijk. Ik vind jou bewerking prachtig.

 22. 24 juni 2019 / 19:05

  Wat een werk, maar wel mooi om te zien. Ik gebruik Afterlight en Facetune en soms Retouch om draadjes, stopcontacten etc weg te werken.

 23. 24 juni 2019 / 16:42

  Leuke tips, ik bewerk vaak foto’s in Photoshop, maar dit is ook ideaal. Meeste foto’s maak je tegenwoordig met de telefoon en dan is het ook ideaal dat je ze kunt bewerken op de telefoon!

 24. 24 juni 2019 / 15:24

  Ik vind jouw manier van foto’s bewerken prachtig! Zelf besteed ik er niet heel erg veel aandacht aan, moet ik eerlijk zeggen. Ik zorg dat de kleuren er wat meer uitspringen, stel de belichting vaak wat bij en eventueel een klein filtertje, maar that’s it. Ik vind het vaak jammer als de kleuren helemaal wegvallen en dat gebeurt bij veel filters die mensen gebruiken wel. Ben er nog een beetje zoekende in, maar tegelijk geniet ik van de mooie plaatjes bij anderen!

 25. 24 juni 2019 / 14:27

  Leuk om te zien! Ik gebruik zelf lightroom, facetune & befunky. Meestal ben ik een half uurtje bezig met het bewerken van een foto 🙂

 26. 24 juni 2019 / 08:45

  Interessant artikel, ik ken deze apps helemaal niet. Ik ben juist gestopt metste bewerken van mijn foto’s. Bij mij is het eigenlijk precies wat Merel zegt. Mijn volgers zijn dertigers en veertigers, en ik maak hele andere foto’s, als ik jouw foto zo zie vind ik het prachtig zoals het bewerkt is.

 27. 24 juni 2019 / 07:08

  Vind zo’n perfecte feed altijd wel mooi om te zien, maar kan het op de een of andere manier niet opbrengen er zelf iets mee te doen. Maar misschien zitten mijn volgers daar ook niet op te wachten.. Dat zijn toch vooral dertigers en veertigers met kinderen. In jouw geval snap ik het wel: je bent een prachtige jonge meid en maakt mooie foto’s. Handige tips dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.