Hoe ben ik van mijn acne afgekomen?

Resultaat na halfjaar Istotretinoïne tegen acne

Mijn puberteit bestond grotendeels uit onzekerheid over mijn acne. De gehele periode op de middelbare school had ik pijnlijke vulkanen en vervelende blackheads op mijn gezicht en rug. Het maakte me erg onzeker, daarom ben ik ongeveer twee jaar geleden met zalfjes en medicijnen tegen acne begonnen. Na al die tijd kan ik nu eindelijk met trots zeggen dat ik van ervan af ben!

Benzoylperoxide + metrosa

 • Meer acne door medicijnen tegen acné: foto van gezicht met acné
 • Na metrosa en benzoylperoxide

Op het moment dat bijna mijn gehele gezicht onder de pukkels zat, ging ik naar de huisarts. Ik kreeg toen benzoylperoxide en metrosa mee. Dit zijn twee zalfjes die de talgproductie remmen. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met die producten. Het had effect, maar niet zoals ik wilde. Ik had alsnog veel puisten. Daarnaast kwam de acne terug toen ik ermee stopte. Voor de lange termijn was dit voor mijn geen succes. Deze producten zijn wel perfect om twee weken te gebruiken als de huid onrustiger is.

Antibiotica (doxycycline)

 • Na antibiotica (doxycycline)
 • Na antibiotica (doxycycline)

Vervolgens ben ik overgestapt op antibiotica. Dit was veel effectiever, maar ook een intense kuur. Bij deze medicatie mag je niet in het zonlicht komen en moet je oppassen met alcohol. Voor een week is dat prima te doen, maar niet als je het een maand moet slikken in de lente. Daarnaast kwam ook hierna mijn acne terug. Klik hier voor het artikel over mijn ervaringen met antibiotica.

Isotretinoïne

 • Resultaat na halfjaar Istotretinoïne tegen acne
 • Resultaat na halfjaar Istotretinoïne tegen acne
 • Resultaat na halfjaar Istotretinoïne tegen acne
 • Resultaat na halfjaar Istotretinoïne tegen acne

Daarom ben ik vorige jaar september op een andere medicatie overgestapt: isotretinoïne. Deze kuur duurde ongeveer een halfjaar. Dit was ook een intense kuur, maar voor mij het meest effectieve. Nadat ik een paar weken isotretinoïne had geslikt, schreef ik ook daar een artikel over. Toen was ik al enthousiast over de medicatie. Nu zijn we heel wat maanden verder en ben ik nog blijer met het eindresultaat. Dakzij dit middel ben namelijk acnevrij geworden.

Het is nu iets meer dan een maand geleden dat ik mijn laatste pil slikte. In de tussentijd heb ik nog geen uitbraak gehad. Mijn huid is, op een paar littekens en kleine pukkeltjes na, egaal. Na zes jaar durf ik eindelijk zonder make-up de deur uit te stappen zonder me onzeker te voelen. Af en toe heb ik een klein pukkeltje, maar dat is niks in vergelijking met wat ik eerst had. Sterker nog, deze zijn binnen twee dagen weer weg. Helaas heb ik aan al die jaren acne heel wat littekens in mijn gezicht gekregen waardoor het lijkt alsof mijn huid onrustig is. It is what it is. Misschien klinkt het raar, maar het is heerlijk om na zoveel jaar over een gladde voorhoofd te vegen. Ik doe dat nog bijna elka dag, hihi!

Was het het waard?

 • Resultaat na halfjaar Istotreti

Heb je zelf last van acne, en twijfel je of je medicatie wilt slikken? Dan zal ik het zeker aanraden. Eerst was ik ook niet zo’n fan van het slikken van troep. Dat is immers wel wat je doet: heftig spul in je lichaam brengen. Toch heb ik nog geen minuut spijt gehad van mijn keuze. Het heeft me veel meer opgeleverd dan gekost.

Tijdens de kuur heb ik me weleens afgevraagd waar ik mee bezig was. Dat kwam omdat mijn huid ontzettend droog werd. De huid van mijn lippen liet zelfs zo erg los, dat ik er soms helemaal geen vel op had. Dat was pijnlijk, maar het was het waard.

Onzekerheid

In de periode met acne, heb ik me heel erg onzeker gevoeld. Ik droeg elke ochtend een dikke laag foundation en poeder om het te verbergen. Soms maakte dit het erger. Die onzekerheid uitte zich in zoveel verschillende manieren. Ik durfde bijvoorbeeld geen rode kleding te dragen en ook bij het zoeken van een galajurk wilde ik geen open rug hebben. In een bikini op het strand lopen vond ik eng, want iedereen kon mijn onzuivere rug zien. Een staart dragen in de klas was al erg genoeg want wat zou diegene achter me wel niet denken?

Dankzij de medicatie ben ik eigenlijk totaal niet meer onzeker. Tuurlijk heb ik ook weleens momenten dat ik ontevreden in de spiegel kijk. Toch kijk ik nu veel vaker zelfverzekerd in de spiegel. Ik durf nu eindelijk naar mijn huid te kijken en anderen mogen dat nu ook zien! Doordat ik tijdens mijn puberteit zo onzeker was over mijn gezicht, doen mijn andere onzekerheden er niet meer toe. Voor mij kan niets meer tippen aan die periode. Striae of kleine borsten; het boeit me echt niet meer. Voor mijn gevoel komt dat allemaal dankzij de medicatie. Het heeft me zoveel kracht gegeven!

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

1 Reactie

 1. 28 april 2020 / 19:50

  Ik heb precies dezelfde kuur had. Ik heb het bijna 1,5 jaar moeten gebruiken. Dat is nu ruim 2 jaar geleden en mijn huid ziet er nog steeds prachtig uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.