Mijn 5 planning tips & tricks

Mijn 5 planning tips & tricks

De ergste week van deze periode zit weer achter de rug; de tentamenweek. Met bloed, zweet en tranen heb ik het redelijk prima gemaakt. De grootste reden dat het me deze keer goed afging was mijn planning. Plannen is naar mijn mening de sleutel naar succes. Daarom deel ik met alle liefde de tips & tricks die ik het meest gebruik.

Deskplanner

Koop een deskplanner. Omdat je dit op je bureau zet, zie je het elke dag weer verschijnen waardoor je eraan herinnerd blijft wat je die dag moet doen. Ik heb veel planners gehad waarvan ik elke keer weer vergat er op te kijken. Dat is bij deze niet het geval. Daarnaast geeft het afstrepen op zo’n planner een bevredigend gevoel.


Maak het overzichtelijk

Een van de leukste dingen van het plannen vind ik het versieren van mijn taken. Vaak doe ik dit met behulp van handlettering. Dit is het decoreren van je papier met de mooiste handschriften. Ik doe dit vaak met fineliners maar je kan het ook doen met speciale schrijfwaren zoals vulpennen. Dit zal ik eerder aanraden omdat dat het handletteren leuker en mooier maakt.

Door je planner mooi op te maken maak je het overzichtelijker. Hierdoor krijg je meer rust in je hoofd. Een drukke planner zorgt juist voor meer chaos waardoor het automatisch lijkt of je nog veel te doen hebt.

Plan een week van tevoren

Naar mijn mening is het plannen per dag niet handig. Het kan maar zo zijn dat die dag overvol raakt. Het is dan erg vervelend en stressvol wanneer je het niet af kan krijgen. Wanneer je een week van tevoren weet wat je per dag moet doen, dan valt het gemakkelijker te overzien. Op zo’n moment is het dan mogelijk om je activiteiten van woensdag naar dinsdag te verplaatsen zodat woensdag minder hectisch wordt.

Overschat jezelf niet

Niets is vervelender dan heel veel moeten doen en het niet af krijgen. Dat zorgt ervoor dat het werk opgestapeld wordt wat weer kan zorgen voor stress en slapeloze nachten. Probeer dus niet te veel activiteiten in één dag te voltooien als je diep vanbinnen weet dat het onhaalbaar is. Je kan beter te weinig dan te veel op je planning hebben staan.

Kleine stapjes

Heb je wel eventjes de tijd voor je opdracht? Waarom zou je het dan allemaal in één keer afmaken? Om het allemaal wat rustiger aan te doen kun je het ook verspreiden over een aantal dagen. Dat doe ik bijvoorbeeld met mijn huiswerk. Moet ik aan het einde van de week twintig opdrachten af hebben, dan doe ik dat gedurende vijf dagen. Dat gaat veel effectiever en efficiënter dan alles in één middagje afraffelen.

Liefs,

Elles

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. Alexandra
    30 juli 2019 / 15:30

    Een planner is super handig, maar tegenwoordig doe ik het digitaal. Dan heb ik mijn agenda altijd bij me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.