48   141
35   224
40   277
37   233
42   220

Wat vind ik van mijn opleiding?

Wat vind ik van mijn opleiding?

Het is nu ongeveer een maand nadat ik ben begonnen met mijn nieuwe studie. Ik studeer Journalistiek op het hbo. Met veel verwachtingen ging ik naar het Windesheim in Zwolle. Maar had ik te hoge verwachtingen, of is het precies zoals ik had gehoopt? Vandaag deel ik met jullie hoe mijn studie me bevalt.

Bij Journalistiek leer je alles wat te maken heeft met berichtgeving. Zo ben je bezig met het schrijven van nieuwsberichten, het houden van telefonische interviews en het maken van radio en televisie. Maar het is meer dan dat. Je wordt dus opgeleid tot journalist met veel praktijk.

Maar het is niet alleen praktijk. We moeten uiteraard ook theorie leren. Zo heb ik dit semester vakken zoals doelgroepgericht schrijven, onderzoek en sociologie. Er zijn veel meer, zoals politiek en economie, maar die heb ik nog niet gehad.

Een echte journalist wordt je door te doen. Daarom hebben we ook praktijkweken. Deze week begint mijn eerste. In zo’n week ben je met je klas bezig met een groot project. Denk daarbij aan het maken van een magazine, podcast of televisieuitzending. Aankomende dagen gaan wij als klas bezig met het schrijven van nieuwsberichten op een website. Hierbij worden we een echte redactie met eindredacteuren.

Zo, leuk al die informatie, maar hoe bevalt het me nou? Daar kan ik kort over zijn: ik zit echt op mijn plek bij deze opleiding. Momenteel kan ik geen andere studie bedenken die beter bij me zou passen dan deze. Omdat ik een vwo-diploma heb, was ik bang dat ik een verkeerde keuze had gemaakt door voor het hbo te kiezen. Dat is dus niet het geval. Hbo was de beste optie voor mij omdat ik zelf bezig kan zijn met het vak. Dat vind ik fijn. Daarnaast krijg je op de opleiding heel erg de ruimte om creatief te denken.

Vorig jaar ben ik best introvert geworden. Ik vond mezelf verlegen, rustig en stil. Dat ik verlegen zou zijn, zat tussen mijn oren, maar ik maakte me wel zorgen over die andere twee. Van tevoren had ik al bedacht dat journalisten in opleiding gekkies zouden zijn. Het zijn immers nieuwsgierige, creatieve, schaamteloze, gezellige mensen die geen blad voor hun mond nemen. Ik was daarom bang dat dit me zou overvallen. Zoals ik al dacht zit de opleiding vol met gekkies, maar het is besmettelijk. Je wordt het zelf ook na een aantal weken. Ik merk dat ik met de dag extraverter wordt. Het begint me aanzienlijk minder te boeien wat anderen van me vinden.

Zo durfde ik tot een maand geleden niet aan mensen te vertellen dat ik een blog heb. Ik ben er trots op maar ik vond het verschrikkelijk om het te laten zien aan anderen. Nu vertel ik er met volle tuigen over. Daarnaast stap ik nu zo op iemand af om wat te vragen, loop ik met een tas op mijn buik rond of ga ik verkleed als Kim Possible stappen. Het enige waar ik nog wat meer schijt bij moet krijgen is bellen. Voor de opleiding moet je vaak mensen bellen om te interviewen. Helaas heb ik belangst. Nu is dat nog vervelend maar als ik kijk naar de processie die ik afgelopen week heb gemaakt, maak ik me niet zo zorgen. Dat gaat vast ook wel weg.

In vergelijking met vorig schooljaar, ga ik nu met ontzettend veel plezier naar school. Op een aantal dagen met weinig slaap na, vliegen de uren zo voorbij. Bijna alles vind ik wel interessant. Ik merk ook dat ik alles goed snap. Vorig jaar zat ik dagenlang met allerlei vraagtekens wat veel stress met zich meebracht. Nu heb ik daar totaal geen last van. Het is super ontspannen.

Liefs,
Elles

Share:

14 Reacties

 1. 8 oktober 2019 / 11:14

  Klinkt als een heel leuke opleiding! Krijg bijna zin om ook journalistiek te gaan studeren, haha, al ben ik dat station inmiddels lang en breed gepasseerd. Goed dat je wat zelfverzekerder bent geworden, weet je die bel angst komt ook nog wel goed. Grappige is dat ik privƩ ook nog steeds enorme bel angst heb, maar als het zakelijk is dan heb ik die angst niet. Ik klink dan ook heel anders en heb echt een soort zakelijk schild voor me. Dat had ik ook niet toen ik 18 was, heeft zich gewoon ontwikkeld. Veel succes nog op je opleiding!

 2. 6 oktober 2019 / 07:18

  Ik heb ook heel lang getwijfeld over Journalistiek. En ook omdat ik bellen zo stom vind en ik ook echt niet blij wordt van interviewen is hij voor mij afgevallen. Heb uiteindelijk Media en Communicatie gedaan. Zegmaar Journalistiek light.

 3. ingrid
  5 oktober 2019 / 06:45

  wat fijn dat deze studie je zo goed bevalt. en je kunt er nog zo veel kanten mee op. succes

 4. 3 oktober 2019 / 17:02

  Ik herken het heel erg: anderen niet durven te vertellen over je blog. Maar goed dat jij het steeds meer durft te doen! Fijn dat je blij bent ben je opleiding šŸ™‚

 5. 3 oktober 2019 / 16:24

  Wat heerlijk dat deze opleiding de juiste keuze blijkt te zijn. Dat is inderdaad toch altijd maar afwachten. Pas als het schooljaar begint merk je echt hoe het is.

 6. 2 oktober 2019 / 18:36

  Wat fijn dat je zo goed op je plek zit op deze studie en ook goed dat je zo veranderd bent, in positieve zin!

 7. 2 oktober 2019 / 18:21

  Ik heb daar ook op school gezeten en ook journalistiek gedaan. Het was te ver en ik was niet tevreden over de organisatie daar. Toen ging het behoorlijk mis. Ook had windesheim een waarschuwing gehad van de inspectie. Zo te horen gaat het nu beter.
  Heel fijn om te lezen dat je het naar je zin hebt.

 8. Frederique
  1 oktober 2019 / 08:50

  Wat fijn dat je op je plek zit, een studie die bij je past is zo belangrijk. Ik heb nog bijna journalistiek gestudeerd toen ik jong was maar uiteindelijk is het politicologie geworden.

 9. 1 oktober 2019 / 02:07

  Goed om te lezen! Nieuwe opleiding is altijd spannend maar niks ook zo fijn om te merken dat het de juiste keus was. Journalistiek lijkt me erg tof, doe nu een simpele cursus bij NHA (gewoon voor mezelf, beter leren schrijven) maar zo’n opleiding lijkt me helemaal fijn.

 10. 30 september 2019 / 14:30

  Fijn dat het zo goed bevalt. Vooraf is dat soms moeilijk in te schatten. Heel veel succes

 11. 30 september 2019 / 13:09

  Fijn dat het zo goed bevalt!
  En ik snap je helemaal met die gekkies, ik studeer Communicatie en Multimedia Design en daar zitten ze ook. Maar ook ik ben op deze opleiding echt van introvert naar extravert veranderd. Op het HBO accepteert iedereen veel beter wie je bent en dat is zo fijn!
  Heel veel succes en plezier verder xx

 12. 30 september 2019 / 11:40

  Wau wat fijn dat je zo op je plek zit. Lijkt me een super gave opleiding. En niemand durven zeggen dat je een blog hebt klinkt herkenbaar. Goed dat je over die drempel gestapt bent !

 13. 30 september 2019 / 10:59

  Het lijkt me fantastisch! Ik ben inmiddels 30 en echt aan het rond kijken naar waar nog meer mijn passie zou kunnen liggen. Misschien is deze studie de moeite waard om ook eens naar te kijken. Super dat je het nu zo naar je zin hebt.

 14. 30 september 2019 / 08:57

  fijn dat je het naar je zin hebt!! het lijkt mij een leuke studie šŸ˜€

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.