Mijn ervaringen met doxycycline (antibiotica)

Na antibiotica (doxycycline)

Eens in de zoveel tijd ga ik alle foto’s door op mijn camera. Zo ook afgelopen week. Soms kom je dan foto’s tegen waarvan je helemaal vergeten was dat ze bestonden. Dat had ik met de before and after foto’s van een antiobioticakuur die ik gevolgd heb. Die plaatjes herinnerde me er gelijk aan dat ik nog helemaal geen artikel heb gemaakt over mijn ervaringen met het medicijn.

Wanneer je ontzettend last hebt van acné, dan kun je naar de huisarts of dermatoloog gaan. In de meeste gevallen zullen ze je uitwendige antibiotica voorschrijven, zoals een gel of crème. Wanneer dit helaas niet werkt, kun je overgaan op een antibioticakuur. Dit is in de vorm van medicijnen. Doxycycline was het medicijn wat ik voorgeschreven kreeg.


Doxycycline is dus een antibioticum wat vaak gebruik wordt bij het verhelpen van acné, puistjes, rosacea en bacteriële infecties. Het medicijn bevat anti-bacteriële functies; het remt de eiwitaanmaak hiervan af. Het remt de groei van bacteriën en ontstekingen, oftewel de puistjes, af. Het werkt het beste bij het bestrijden van ontstoken puistjes, geen mee-eters.

 
De eerste kuur die ik kreeg, duurde vier weken. Elke dag moest ik een tabletje laten oplossen in water en vervolgens innemen. Het was niet bepaald smakelijk, maar je moet er wat voor over hebben. Na die vier weken moest ik terugkomen bij de dokter, die me vervolgens nog een kuurtje gaf van twee extra weken. Meer weken kreeg ik niet voorgeschreven anders zou mijn lichaam eraan gewend raken. Bij het gebruik van antibiotica moet je grote hoeveelheden alcohol en zonlicht vermijden. Je huid wordt gevoeliger voor UV-licht waardoor je eerder verbrand, daarnaast ontstaat sneller huidirritatie of -uitslag. Alcohol in combinatie met antibiotica kan buikkrampen, hoofdpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Daarnaast remt het ook het herstellingsproces af.

Voordat ik begon met de kuur, vond ik niet dat ik last had van extreme acné. Toch voelde ik me er onzeker door en deed het ook nog aardig pijn. Vooral van mijn rugacné had ik last. Voornamelijk bij het zitten tegen een rugleuning. Eens in de zoveel tijd ga ik naar de schoonheidsspecialist om er wat aan te doen. Dat helpt een klein beetje, maar niet optimaal. Daarom heb ik cbd-crème, benzoylperoxide en metrosa gebruikt. Ook dit hielp, maar niet optimaal.

Dus besloten we om over te stappen op het antibioticum doxycycline. Eenmaal per dag moest ik een tabletje nemen. De eerste paar weken merkte ik er vrij weinig van. Ik vond juist dat het steeds erger begon te worden. Gelukkig las ik al snel op internet dat het kan zijn dat je huid eerste verergerd voordat het verminderd. En dat klopte. De tweede keer, bij de tweede kuur van twee weken, merkte ik al snel verschil. Mijn huid begon rustiger te worden. In tijden had ik het niet zó rustig gezien. Ook de acné op mijn rug veranderde drastisch.


Het meest bang was ik over het stoppen van de kuur. Zouden dan alle vulkanen terug komen op mijn gezicht? Dat was bij mij gelukkig niet het geval. Sinds het stoppen van de kuur is mijn huid ontzettend rustig geworden. Ja, ik heb nog wel wat puistjes en mee-eters maar dat is niets als je het vergelijkt met vorig jaar. Wanneer ik merk dat het weer een feestje wordt op mijn gezicht, smeer ik er een aantal dagen wat uitwendige antibiotica op.

Eindoordeel? We kunnen wel spreken van een succes. De kuur heeft mijn leven veranderd op een positieve manier. Ik voel me veel zekerder en ga zelfs vaker zonder make-up naar school, wat ik ervoor nauwelijks deed. Het starten van een antiobiotica is niet niks, maar het was het allemaal waard.

 

Liefs,

Elles

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. Hannah
  15 november 2020 / 12:06

  He Elles,

  Kun je al wat meer zeggen over dit laatste medicijn wat je gebruikt hebt?

 2. Sophie Lin
  18 november 2019 / 20:35

  Hey, dankjewel voor je reactie 🙂

 3. Elles
  Auteur
  14 november 2019 / 10:41

  Heyhoi! Ja, ik heb het 6 weken gebruikt, maar daarna kwam het wel weer terug. Niet zo heftig als eerst, maar toch. Ik zit nu aan andere acnépillen genaamd isotretinoïne. Dit duurt drie maanden en heeft me héél erg geholpen, ben er bijna helemaal vanaf! Die raad ik eerder aan. Ik weet alleen nog niet wat het effect is als ik ermee stop.
  Liefs,
  Elles

 4. Sophie Lin
  13 november 2019 / 20:38

  Hi! Heb je antibiotica voor maar 6 weken gebruikt? En is het nog niet teruggekomen bij jou? Ik ben bijna bij de zesde week maar ik zie weinig verschil, ik wil graag door, maar volgensmij heb je meer kans op het terugkomen van de acné als je het langer hebt gebruikt. Ik ben trouwens heel blij voor je dat het heeft geholpen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.