Mijn ervaring met stoppen met de pil

Mijn ervaring met stoppen met de pil

Al vanaf mijn zestiende slikte ik de pil. Destijds was dat een keuze waar ik niet lang bij stilgestaan had. Ik kreeg een vriendje dus het was vanzelfsprekend om aan anticonceptie te gaan. Nu ben ik meer dan drie jaar verder en ben ik sinds een aantal maanden gestopt met de pil. Een keuze waar ik nog steeds erg blij mee ben!


Waarom ben ik gestopt?

De vraag voor mij is eerder: “Waarom slikte ik nog door?” Van een relatie of iets dergelijks is bij mij geen sprake. Een heftige of onregelmatige menstruatie heb ik ook nog nooit gehad en van mijn acne was ik ook af. Ik had dus geen enkele reden om de pil nog door te slikken.

Het enige handige aan de pil was dat ik mijn menstruatie kon regelen, maar dat weegde niet meer op tegen alle nadelen van de pil. Het verstoort je hele hormoonbalans, wat naar mijn mening nergens voor nodig is. Daarnaast zorgde de pil er bij mij voor dat ik veel vocht vasthield en aankwam. Dat is ook de voornaamste reden geweest om te stoppen

Mijn ervaring met stoppen met de pil

Het lichaam moet wennen wanneer je stopt met de pil. De natuurlijke hormoonbalans moet weer op gang zien te komen. Dit neemt bijwerkingen met zich mee die voor iedere vrouw anders zijn. Voor mij viel het uiteindelijk heel erg mee. Ik heb last gehad van wat bijwerkingen, maar dat weegt niet op tegen wat het heeft opgeleverd.

De voornaamste bijwerking die ik had, was misselijkheid. Ik kreeg vaak in de ochtend geen hap door mijn keel. Ook kon ik ineens erg misselijk worden. Dat heeft er zelfs voor gezorgd dat ik een keer boven het toilet heb gehangen. Mijn eetlust voor gezond eten is daardoor een tijdje weggeweest. In ongezonde hapjes had ik dan wel weer zin.

Daarnaast is mijn huid ook onrustiger geworden.. Ik kreeg veel pukkels in mijn gezicht, maar ook op mijn rug. Persoonlijk vind ik dit de vervelendste bijwerking, omdat ik jarenlang last heb gehad van acne. Na een intense medicatie leek het verdwenen te zijn, maar nu ik gestopt ben met de pil is mijn huid weer onrustiger. Om die reden ga ik nu weer beginnen met het smeren van benzoylperoxide en metrosa.

Misselijkheid en pukkels zijn de enige negatieve bijwerkingen die ik heb ervaren bij het ‘ontpillen’. Als ik kijk naar de positieve bijwerkingen, dan zijn dat er veel meer. Allereerst merk ik dat mijn humeur verbeterd is. Ik voel me veel energieker en vrolijker. Daarnaast zijn mijn gevoelens minder vlak.

Mijn lichaam houdt nu ook veel minder vocht vast, waardoor ik lekkerder in mijn vel ben gaan zitten. Ik merk dat sporten en gezond eten meer effect beginnen te hebben op mijn lichaam. Voorheen deed ik dat ook, maar zag ik geen resultaat. Nu wordt mijn lichaam eindelijk wat strakker.

Als laatste ben ik korter ongesteld geworden. Over het algemeen ben ik al niet lang en heftig ongesteld, maar het is nu nog minder. Vaak is mijn ongesteldheid op de derde dag al aan het verminderen. Dit is erg fijn en bespaart ook nog eens geld.

Eindoordeel

Ik ben erg blij dat ik gestopt ben met de pil! Ik besef me nu pas wat voor troep er eigenlijk in zit. Naar mijn mening had ik veel eerder moeten stoppen. De negatieve bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar je zal al snel merken dat het veel goeds met zich meebrengt. Het is ook erg fijn dat je niet meer aan de pil hoeft te denken.

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.