De periode van hittegolven is weer aangebroken. De afgelopen dagen waren bloedheet en de komende dagen zullen dat ook worden! Liters water, zonnebrand en aftersun worden gebruikt om de warmte te overleven. Soms is dit niet genoeg en eindigt een dagje strand helaas in pijnlijke, rode schouders. Na zeventien jaar lukt het me alsnog niet om op dagen zoals deze onverbrand thuis te komen. Daarom vroeg ik me af wat ik al die jaren verkeer doe. Hoe vermijd ik een zonnebrand en hoe verhelp ik het als het dan toch mis is gegaan?
Wanneer het eenmaal mooi weer begint te worden, wordt ons dagelijks aangeraden om ons goed in te smeren met zonnebrandcrème om een zonneverbranding te voorkomen. Waarom is dat zo? Het is namelijk erg gevaarlijk voor onze huid. Hoe vaker je verbrand door de zon, hoe groter de kans op huidkanker. Je DNA wordt door de grote hoeveelheid uv-straling onherstelbaar beschadigd. Daarnaast wordt je huid er zelf ook niet mooier op. Het kan zorgen voor huidveroudering, oneffenheden, kleurverschillen en gerstekorrels.
Hoe vermijd ik een zonnebrand?
1. Blijf smeren!
Één keer smeren is niet genoeg. Gedurende de dag moet je jezelf in blijven smeren met zonnebrandcrème. Tijdens een dagje strand doe je vanalles waardoor de crème van je lichaam gaat. Denk daarbij aan zweten, zwemmen, afdrogen. Om optimaal beschermd te zijn, is het handig om elk uur opnieuw in te smeren. Wees dan zeker niet te zuinig met de crème! Zo’n tube kun je opnieuw kopen, een huid niet.
2. Ga niet meteen uren in de zon liggen
Zeker wanneer plotseling de temperaturen omhoog gaan, is je huid nog niet gewend aan die grote hoeveelheden zon. Ga er daarom niet meteen urenlang in liggen. Ga eerst een kwartier in de zon liggen, dan weer een kwartier in de schaduw. Bouw dit vervolgens op tot een halfuur. Wees niet bang dat je in de schaduw niet bruin kan worden. Twintig tot dertig procent van de zon wordt weerkaatst. Daarnaast is het ook lekker verkoelend!
3. Blijf tussen 11:00 en 15:00 uit de zon
Rond deze tijd staat de zon het hoogst en is dus op zijn sterkst. Wanneer je dan vol in de zon gaat liggen, vergroot je de kans op verbranden. Probeer rond deze tijd dus niet te veel of te lang in de zon te liggen. Doe je het wel, wissel het dan af met schaduwmomenten.
4. Gebruik de juiste factor
Er zijn 6 verschillende huidtypes, bij elk type past een ander beschermingsfactor. SPF 30 of hoger wordt aangeraden voor kinderen of volwassenen met een lichte huid die snel verbrandt. Heb je een donkerdere huidskleur, dan kan je kiezen voor een lagere factor. Als je wat rondkijkt op internet, dan kun je al snel uitvinden welk huidtype je hebt en welke factor daarbij hoort.
Hoe verhelp ik een zonnebrand?
1. Blijf voorlopig uit de zon
Blijf niet in de zon zitten met de gedachte: ‘Ach, ik ben toch al verbrand’. Het wordt hierdoor alleen maar erger waardoor je blaren kan krijgen en velletjes. Daarnaast duurt het daardoor langer totdat je huid hersteld is.
2. Gebruik aftersun
Aftersun bevat veel ingrediënten die je huid hydrateren en kalmeren. Na een zonverbranding zorgt het ervoor dat je huid verlicht wordt. Daarnaast voelt het ook lekker verfrissend na een hele dag in de zon gezeten te hebben. Onthoud wel dat aftersun geen middel is om je huid te herstellen. Wanneer je eenmaal verbrand bent, kan aftersun dit niet ongedaan maken. Het mag uiteraard ook een ander product zijn wat de huid kalmeert en hydrateert.
3. Drink veel water en eet gezond
Het is algemeen bekend dat het drinken van veel water goed is voor je huid. Bij een zonverbranding is je huid uitgedroogd. Door jezelf goed te hydrateren geef je het een kans om sneller te herstellen. Daarnaast is het ook verstandig om voedsel te eten wat goed is voor de huid. Denk hierbij aan salades, amandelen en zoete aardappelen.
4. Draag geen strakke kleding
Nu ik zelf verbrand ben, merk ik dat het dragen van een bh geen pretje is. Daarom probeer ik de afgelopen dagen geen strakke kleding meer te dragen. Het is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je huid. Door het dragen van losse kleding vermijd je irritaties.
5. Gebruik niet elk middeltje
Het liefst smeer je alle middeltjes die je kan vinden in de kast op de plekken waar je verbrand bent. Doet dit niet, houdt je skincare routine simpel. Veel product bevatten namelijk ingrediënten die je gevoelige huid kunnen irriteren of uitdrogen
6. Verkoeling
Merk je dat je huid aan het verbranden is? Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk in het zwembad ligt! Ben je al verbrand? Laat je huid dan goed koelen. Een verbrande huid kan gaan zwellen en door het te koelen kalmeert het en wordt de pijn verlicht.
Met deze tips overleef je de bloedhete dagen zonder schade! Don’t forget: smeren, smeren, smeren en genieten van het zonnetje!
Liefs,
Elles
[…] het artikel van een paar weken geleden heb je kunnen zien dat mijn huid eerder rood wordt dan bruin. Elk jaar hoop ik weer van de lichtste […]