Dat groenten belangrijk zijn voor het lichaam, is algeheel bekend. Ze zijn goed voor het immuunsysteem, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en ze beschermen tegen ziektes en veroudering. Maar je krijgt ook een bruinere huid van groenten.
Het gaat dan om groenten die veel bètacaroteen bevatten, zoals wortels, tomaten en zoete aardappel.
Skin superfoods
‘Skin superfoods’, zo noemt dermatoloog Dr. Susan Stuart de desbetreffende groenten in een artikel op de Huffington Post. Ons lichaam zet deze stof om in vitamine A, dat pigment produceert. Dit pigment heet melanine en zorgt voor de bruine kleur van de huid. Daardoor ziet het er sunkissed uit.
bruinere huid van groentes
Stuart refereert naar een Brits onderzoek uit 2011. Daaruit bleek dat de studenten die meer voedingsmiddelen met caroteen aten bruiner werden. Hoeveel je precies moet eten voor het gewenste resultaat, werd daarin niet onderzocht.
Volgens professor Reinhart Speeckaert, dermatoloog in het UZ Gent, heb je een dagelijkse inname van 20 tot 50 mg bètacaroteen nodig. Zo vertelt hij in een interview met VRT. “Een gemiddelde wortel bevat 4 mg bètacaroteen. Dit komt dus neer op ongeveer 5 tot 12 wortels per dag, afhankelijk van het dieet en een lichte of donkere huidskleur. ” Het duurt een aantal weken voordat je resultaat ziet.
Carotenemie
Maar pas op, want te veel bètacaroteen is schadelijk. Zo kan het de huidaandoening carotenemie veroorzaken, waarbij de huid oranje verkleurt. “Carotenemie is echter een goedaardige huidaandoening die volledig omkeerbaar is zodra je stopt met het consumeren van grote hoeveelheden groenten die rijk zijn aan bètacaroteen,” legt Speeckaert uit.
Te veel is nooit goed en kan ook leiden tot vergiftiging. Voor mensen die roken geeft te veel bètacaroteen een verhoogd risico op longkanker. Een veilige hoeveelheid bètacaroteen uit voeding en supplementen is volgens professionals 15 milligram per dag.
GROENTEN
Een bruinere huid krijg je van deze groenten:
- Wortel
- Pompoen
- Zoete aardappel
- Tomaat
- Spinazie
- Boerenkool
- Mango
- Paprika (vooral rood en geel)
- Abrikozen
- Persimmon (kaki)
- Cantaloupe meloen
- Broccoli
- Avocado
- Witte kool
- Sperziebonen
- Papaya’s
Praat mee: