Processed with VSCO with hb2 preset

How to: Light trail photography

Vorig jaar plaatste ik een foto op Instagram waarin ik gebruik had gemaakt van light trail fotografie. Hahah, goeie grap Elles, vorig jaar was drie dagen geleden. Nu het nog kan, mogen we die grap nog maken. Oke, alle gekheid op een stokje. Op deze post kreeg ik veel positieve reacties en daarom heb ik besloten om een artikel te wijden aan light trail fotografie: wat is het en hoe maak je het. Na dit artikel ben ook jij in staat zo’n coole nieuwjaarsfoto te maken!

Wat is light trail fotografie?

De nederlandse vertaling van light trail is lichtstreep. Bij light trail fotografie zet je de sluitertijd zo laag dat je in feite de beweging van een voorwerp vastlegt. Je hebt vast weleens een foto gezien van een snelweg waarin je de lampen van de auto nog tot in de verte kon zien. Dit is een lichtstreep. In deze foto’s zit super veel dynamiek en snelheid. Met deze vorm van fotografie kun je onder andere woorden in de lucht schrijven, snelwegen op een dynamische manier vastleggen of de getallen van het nieuwe jaar in de lucht schrijven met sterretjes. Laat ik dat laatste nou net gebruiken als voorbeeld in dit artikel.

Processed with VSCO with a6 preset
Benodigdheden voor light trail fotografie
 • Spiegelreflexcamera (of een andere camera waarop je de sluitertijd kan veranderen)
 • Een lichtbron (bijv. een zaklamp of een sterretje)
 • Statief
Hoe maak je een light trail

Als je weet hoe je de instellingen van je camera moet veranderen, dan is light trail fotografie erg makkelijk. Je hoeft je zelfs geen druk te maken om de belichting. Hier is een stappenplan:

 1. Zet de camera op een statief of een ander voorwerp waarop de camera stilstaat. Het is erg belangrijk dat de camera niet beweegt
 2. Verander de sluitertijd tot 30” of 15”, het ligt er maar net aan hoeveel secondes je nodig hebt om je lichtstreep te maken
 3. Zet je ISO-snelheid op 100
 4. Maak eerst een proeffoto om te kijken wat voor gebied je nodig hebt om te tekenen. Hierdoor krijg je niet het probleem dat je buiten het bereik van je camera tekent. Zoom desnoods in/uit

Tip: sterretjes zijn niet oneindig. Gebruik daarom eerst een zaklamp om te oefenen met je lichtstreep. Wanneer je deze een aantal keer goed gemaakt hebt, kun je voor het echie gaan. Hierdoor verspil je niet eerst allerlei sterretjes.

Nou, dat viel best mee, toch? Het is eerst natuurlijk wel wat oefenen, maar daarna heb je echt prachtig resultaat. Ik zal zeggen: ‘probeer het uit!’. Het is eens wat anders dan een selfie of natuurfoto! Ben jij van plan dit ook te maken? Stuur me een dm of tweet van je creatie, dat vind ik erg leuk om te zien!

 

Wat vind jij van light trail fotografie?

 

Liefs,

Elles

4 Comments

 • Reply Laura 6 januari 2018 at 22:05

  Heel leuke how to. Zeker voor de periode dat net voorbij is om met een verjaardag. Ik hou deze in gedachten 😉
  Laura onlangs geplaatst…Bedankt 2017!

 • Reply Jessica J. 2 januari 2018 at 10:06

  Goed gelukt, zeg! Heel erg mooi. Ik heb er in het verleden ook al mee geëxperimenteerd. 🙂
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #84 • Kerstmarkt Düsseldorf en impulsief vuurwerk!

 • Reply Kayla 2 januari 2018 at 09:54

  Cool! Heel handig deze how to!
  Kayla onlangs geplaatst…Review: Vichy – LIFTACTIV Anti-Oxidanten Booster

 • Reply Lieke 1 januari 2018 at 13:40

  Oehh ik heb deze opgeslagen, leuk dat je deze how to deelt!
  Lieke onlangs geplaatst…Blog | Spam je blog!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge