Tips om beter te slapen

Tips om beter te slapen

niet-in-slaap-kunnen-vallen-je-ligt-opeens-vervelend-en-gaat-liggen-woelen

Hooi! Laatst schreef ik een artikel over mijn slaaptrekjes, waarbij ik liet weten wat voor rare gewoontes ik heb voor het slapengaan. Dit is ontstaan door een periode waarbij ik heel slecht kon slapen. Ik heb in die tijd heel veel tips op het internet opgezocht. Vandaag deel ik een aantal van zulke tips met jullie en een paar waarbij ik spreek uit eigen ervaring. Kijk maar mee!

Niet tot laat in de avond doorwerken

1 Uur voordat je naar dromenland gaat moet je stoppen met actief bezig zijn. Dat houdt in dat je niet door moet gaan werken of leren. Anders ga je op bed hier heel erg over nadenken, waardoor je hersens actief blijven. Hersens actief? Zeg maar gedag tegen een goede nachtrust.

Vermijd elektronica

Net als 1 uur van tevoren stoppen met werken, moet dat ook met je mobiel en het liefst ook voor een televisie. Elektronica met een schermpje, zoals je mobiel, bevatten blauw licht. Blauw licht houdt je wakker, en daardoor maken je hersenen niet het stofje voor slapen aan. Je bent niet moe als je op bed gaat, en het duurt dus langer voordat je echt moe bent.

Een warm bed

Niks is vervelender dan een koud bed, brrr. Het is daarom erg fijn om een lekker warm bed te hebben zodat je het niet eerst hoeft te verwarmen. Ook heb je elektrische dekens, die doe je aan en die verwarmen dan je bed, heerlijk!

Probeer er niet over na te denken

Probeer er niet over na te denken? Huh, wat bedoel je. Ik bedoel hiermee dat je niet teveel moet nadenken over het ‘graag willen slapen’. Hierdoor wordt het juist moeilijker om te slapen, omdat je het heel graag wilt. Je komt in een soort cyclus terecht. Ik heb dit heel vaak, ook al probeer ik heel erg er NIET over na te denken, het lukt me niet altijd. Ik spreek uit ervaring; het is best moeilijk!

Yoga

Ik stel mezelf de hele tijd voor om een keer op Youtube yoga op te zoeken en het te proberen. Ik hou me daar de hele tijd niet aan, maar ik ga het écht nog een keer doen. Op internet staat heel veel dat yoga je kalmeert en je hoofd leeg houdt. Mensen die uit ervaring spreken vertellen ook altijd zulke verhalen. Dus vandaar de tip; probeer aan yoga te doen. Je wordt er rustig door en ook nog wat leniger. 😉

ASMR-filmpjes luisteren

ASMR wordt ook steeds populairder. In ASMR-filmpjes maken mensen een geluidje wat degene die het luistert kalmeert. Het kan verschillen tot iemand die iets uitpakt, tot iemand die handdoeken vouwt. Ik ben zelf niet zo’n fan van muziek ophebben als ik op bed lig, ik heb dan de hele tijd het gevoel dat ik mijn mobiel nog moet uitzetten. Natuurlijk zijn er mensen die hier heel goed mee in slaap kunnen vallen!

Ontspannen

Net kon je lezen dat je niet 1 uur van te voren jezelf nog moet inspannen. Wat moet je dan wel doen? Ontspannen. Lees een spannend boek of kijk een film. En ja, ik zei net dat je het best geen televisie kan kijken. Maar soms helpt dat ook weer om je tot rust te laten komen. Een mobiel is de grootste ‘wakkerhouder’. Je kan in deze tijd van het jaar ook bezig met het maken van een surprise, of ga even schrijven in een boekje.

Lavendel

Lavendel, je moet er van houden, ik hou er wel heel erg van. Maar waarom lavendel? Volgens onderzoeken maakt lavendel je er gekalmeert en slaperig. Dus als je voor het slapen eventje een geurkaars opzet met lavendelgeur, dan is er een kans dat je beter kan gaan slapen!

Wat zijn jouw tips om beter te slapen?

Xoxo

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. 30 november 2015 / 17:35

    Fijne tips! ASMR filmpjes helpen bij vaak erg goed behalve als ik ’s nachts wakker word en niet meer in slaap kan geraken

  2. 28 november 2015 / 20:48

    Toen ik je artikel zag met tip over beter te kunnen slapen was ik meteen benieuwd! Ik heb hier al jaren last van en gebruik melatonine 3mg capsules. Dit helpt mij ook helaas niet meer. ASMR heb ik ook geprobeerd lukt wel iets beter maar nog niet altijd. Wel een tip die ik mee kan nemen is dat ik voor het slapen gaan niet meer op electronica ga, want dit doe ik wel nog vaak voor het slapen.

    Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.