Je hebt ‘m vast al eens voorbij zien komen op het internet: de Ninja Creami. Ook ik ben beïnvloed en daarom ben ik sinds twee maanden trotse eigenares van deze ijsmachine. Met deze machine kun je zelf allerlei soorten ijs maken, van sorbets tot smoothie bowls en van milkshakes tot roomijs. En dat betekent óók dat je het zo (on)gezond kan maken als je zelf wil.
Hoe gezonder het wordt, hoe minder romig de structuur van het ijs. Met deze tips kun je gezonde ijsjes maken die bijna net zo romig smaken als die uit de supermarkt!
Suiker
Suiker speelt een belangrijke rol in het maken van romig ijs, omdat ijs daardoor minder diep bevriest. Er is dan minder sprake van kristalvorming, zoals je wel hebt bij sorbets, die grotendeels bestaan uit (fruit)water. Door suiker blijft roomijs zacht en schepbaar. Daarnaast zorgt het voor dat fijne mondgevoel. Daardoor voelt ijs niet waterig of ijzig aan.
Te veel suiker is ongezond, maar soms wil je gewoon een hele bak roomijs leegeten zonder enig schuldgevoel. En dat kan dankzij de Ninja Creami, mits je weet hoe.
Ninja Creami: Lite ice cream
De Ninja Creami heeft verschillende opties, waaronder ‘Lite Ice Cream’. Vaak wordt deze knop vergeten, maar het is heel belangrijk voor romig en gezond ijs. Het is namelijk speciaal ontworpen voor basissen met een laag vet- en suikergehalte. Deze setting heeft een andere snelheid en duur, waardoor het ijs romig aanvoelt en dus in de buurt komt van het ’traditionele’ ijs.
Tip: laat het ijs eerst een halfuur ontdooien voordat je ‘m in de Ninja Creami zet. Laat vervolgens ook wat warm water over de zijkant van de bak stromen, zodat de zijkanten loslaten. Hierdoor krijg je een egaler resultaat.
Uitlekken
Voordat ik kwark of yoghurt in de vriesbakjes van mijn Ninja Creami doe, laat ik het eerst even een halve dag uitlekken. Dat doe ik door het in een theedoek te scheppen en die boven mijn wasbak te hangen. Hierdoor verdwijnt het vocht – wat zorgt voor kristalvorming – uit het product. Het resultaat? Een veel romigere basis, wat nodig is voor het perfecte, gezonde ijs. Yoghurt en kwark zijn wel erg zuur van smaak, maar met behulp van flavour powders of zoetstoffen kan je dit verhelpen.
Guargom of xanthaan gom
Guargom en xanthaan gom zijn verdikkingsmiddelen, stabilisatoren en textuurverbeteraars. Ik bespaar jullie de scheikundige uitleg, maar deze producten zorgen voor minder grote ijskristallen. Het ijs wordt door deze poeders ook dikker en gladder, wat het mondgevoel verbetert. Je hebt hier maar een klein beetje van nodig voor een groot verschil. Pas op dat je niet té veel gebruikt, want dan wordt het ijs juist heel slijmerig. Been there, done that. Dat is niet zo smakelijk.
Vezels en proteïnen
Ingrediënten zoals inuline of proteïnepoeder helpen om de textuur van het ijs romiger te maken. Ze verhogen de viscositeit van jouw ijsbasis, wat zorgt voor een zachtere textuur.
Alcohol in de Ninja Creami
Zin in Baileys, Limoncello of Amaretto? Dan heb ik goed (en lekker) nieuws voor jou: alcohol verlaagt het vriespunt, ook al is het maar een theelepel. Daardoor wordt de textuur zachter en romiger. Pas op, want te veel alcohol zorgt er juist weer voor dat het ijs niet bevriest.
Op zoek naar gezonde recepten voor de Ninja Creami? Neem dan zeker een kijkje op mijn TikTok.
Praat mee: