Goede & slecht eigenschappen?

stijlvol: twee foto's van Elles Mulder met een coltrui aan en shirt daarover

2019 Is een jaar geworden waarin ik ontzettend veel heb geleerd. Voornamelijk over mezelf en mijn goede en slechte eigenschappen. Iedereen heeft ze, de één is meer aanwezig dan de ander. Zo heb ik beseft dat mijn goede eigenschappen niet altijd goed zijn en mijn slechte niet altijd slecht. Klinkt zweverig? Laat me in dit artikel uitleggen wat ik bedoel!

1. Streberig

Een ontzettend goede eigenschap van mij is dat ik erg streberig ben. Als ik iets wil ga ik er met de volle 110% voor. Mij zie je niet snel opgeven. Moet ik met spoed een deadline halen? Dan kan ik me de hele dag daarop focussen en uiteindelijk iets inleveren met goede kwaliteit. Dit is uiteraard ontzettend fijn, zou je denken. Maar dat is niet altijd zo. Het gaat namelijk snel gepaard met allerlei stress of het verwaarlozen van mezelf. Ik raak dan té gefocust waardoor het eigenlijk totaal niet gezond meer is voor mezelf

2. Gevoelig

Soms denk ik dat ik hooggevoelig ben. Ik heb het nooit echt laten vaststellen maar ik heb heel veel kenmerken daarvan. Gelukkig heb ik het om kunnen zetten in iets positiefs. Ik kan namelijk ontzettend goed aanvoelen of er iets aan de hand is. Hierdoor kan ik de situatie maar al te snel oplossen. Het heeft ook zijn negatieve kanten. Als ik door heb dat iemand zich niet op zijn gemak voelt dan kan ik me daar erg verantwoordelijk voor voelen. Ik wil dan dat diegene zich goed voelt waardoor ik mezelf uiteindelijk wegcijfer. Ik doe dan bijvoorbeeld sneller dingen die ik eigenlijk niet wil doen. Gelukkig heb ik dat voor een groot deel afgeleerd maar het blijft toch een onderdeel van mij.

3. Flapuit

Ik zeg snel wat in me opkomt of wat ik ergens van vind. Dit vind ik een slechte eigenschap van mezelf. Hierdoor kom ik vaak in problemen. Zo moet ik vaak de verantwoordelijkheid nemen voor uitspraken die ik heb gedaan omdat anderen dat niet durven te zeggen. Daarnaast kunnen niet veel mensen een direct persoon als ik waarderen. Je moet op zo’n moment echt door mijn persoonlijkheid kunnen prikken want vaak komt het botter/harder uit mijn mond dan dat ik het eigenlijk bedoel. Ik probeer eraan te werken maar soms heb ik dingen al gezegd voordat ik het me besef. Dat gaat dus lastig. Toch heeft het iets positiefs want daardoor omring je je ook met mensen die net zo direct zijn als jijzelf. Daarnaast heb ik daardoor geen last van mensen die mij wantrouwen omdat ze weten dat ik eerlijk ben. Een journalist in pre moet natuurlijk ook een beetje brutaal zijn.

De reden voor het schrijven van dit artikel is de wijze les die ik eruit heb geleerd. Hoe goed bepaalde eigenschappen ook zijn, soms is het goed om die in bepaalde situaties te verminderen, net als de slechte. Dit is voor mij belangrijk geweest om te beseffen omdat ik me daardoor heb kunnen verbeteren als persoon. Ik ben daarom ook benieuwd of jullie dat ook hebben met jullie eigenschappen. Daarnaast vroeg ik me af of jullie meer van dit soort persoonlijke, diepgaande artikelen willen lezen!

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

15 Reacties

 1. 16 september 2019 / 18:41

  Een heel fijn artikel om te lezen. De ene keer komt een eigenschap wel van pas en de andere keer totaal niet, so be it. Heel leuk om te lezen dat je je dit bent gaan beseffen en daarmee ook weer anderen aan het denken zet. Zeker leuk om vaker persoonlijke artikelen te delen ๐Ÿ™‚

 2. 8 september 2019 / 11:32

  Ik denk dat je als mens voortdurend in ontwikkeling bent, en nooit ‘klaar’ of ‘af’ bent. Dus eigenschappen kunnen zeker ook wisselen.

 3. 1 september 2019 / 06:22

  Wat een leuk artikel. En alles het zo zijn voor- en nadelen ๐Ÿ˜‰

 4. 29 augustus 2019 / 13:24

  Leuk om op deze manier je beter te leren kennen. Vind het mooi dat je jezelf op deze manier toont aan je lezers. Super leuk als je hier meerdere artikelen over schrijft.

 5. 28 augustus 2019 / 18:48

  Je eigenschappen maken je tor de persoon wie je bent. Goed artikel heb je geschreven.

 6. 28 augustus 2019 / 17:52

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf heel perfectionistisch, maar dat zorgt wel dat ik er 100% voor ga, dus ook een soort van positief ๐Ÿ™‚

 7. 28 augustus 2019 / 16:59

  Haha leuk om te lezen. Ik vind het leuk om je zo iets beter te leren kennen. Zo te lezen heb je al heel wat zelfkennis en kun je goed aangeven waarom deze eigenschappen soms goed en slecht voor je zijn.

 8. 26 augustus 2019 / 15:01

  Hi Elles,

  Ja hoor, ik hou van dit soort artikelen. Mooi dat je er open over bent ook. Ik herken het heel goed. Ik ben ook heel gevoelig, maar kan aan de andere kant ook heel direct zeggen wat ik vind. Dat probeer ik allebei een beetje in balans te brengen nu. Liefs!

 9. 26 augustus 2019 / 13:02

  Wat een leuke blog! Mijn beste eigenschap is mijn perfectionisme maar dat is gelijk ook mijn slechtste eigenschap want ik vind dus nooit iets goed genoeg.

 10. Mandy
  26 augustus 2019 / 08:50

  Wat een leuke blog! Ik herken deze allemaal wel bij mezelf. Goed dat je hier een blog overschrijft! Vind het altijd moeilijk om van mijzelf op te noemen

 11. 25 augustus 2019 / 13:37

  Ow, wauw! Ik herken mijzelf hier heel erg in ๐Ÿ™‚

 12. 25 augustus 2019 / 11:27

  geen enkel eigenschap is op zich positief of negatief: het is de manier waarop de eigenschap gebruikt die haar positief of negatief maakt

 13. 25 augustus 2019 / 10:39

  Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je je bewust bent van mogelijke valkuilen en slechtere eigenschappen. Dan kun je er ook van leren. Volgens mij heb je daar mooie stappen in gemaakt zo te lezen!

 14. 25 augustus 2019 / 09:49

  heel herkenbaar de punten die opgenoemd hebt! blijf gewoon zoals je bent ook met deze punten ๐Ÿ˜€

 15. 25 augustus 2019 / 08:09

  Je eigenschappen heb je nu eenmaal, de ene keer heb je profijt van, maar ze kunnen ook je valkuil zijn. Bewustwording hierin is belangrijk. En vooral acceptatie, je bent zoals je bent. Je karakter(eigenschappen) kun je niet aanpassen, wel je gedrag, hoe je ermee omgaat. Deze persoonlijke en diepgaande blogposts geven een extra dimensie aan je blog, ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.