Meestal als ik een artikel lees van mijn mede-bloggers, lees ik heel vaak dat ze het over bepaalde ingrediënten hebben. Ze zijn bijvoorbeeld niet tevreden over de ingrediënten die in het product zitten, of juist wel. Toch vraag ik me altijd af waarom producten bepaalde ingrediënten wel of niet in zich moeten hebben. Ik was het meest benieuwd naar alcohol en siliconen en dat heb ik uitgezocht. Hier zijn de resultaten!
Alcohol
Éen van de meest voorkomende ingrediënten. Alcohol. Het wordt in de meeste verzorgingsproducten gebruikt. Neem bijvoorbeeld een tonic, een product dat je huid ontdoet van al het viezigheid. Waarom wordt alcohol gebruikt in een verzorgingsproduct zoals tonic? Alcohol wordt veel gebruikt in huidproducten door de ontvettende functie. Alcohol ontvet je huid, waardoor je huid lekker fris en verzorgd aan gaat voelen.
Toch hoor je veel bloggers, die een bepaald product reviewen, dat ze niet tevreden zijn met de alcohol die erin zit. Ze hebben het over de alcoholsoorten die je huid irriteren en uitdrogen. Maar niet alle alcoholtypes drogen je huid uit, je hebt ook ze ook in de ‘vette versie’ zoals cetyl alcohol/ myristylalcohol, ceteary alcohol, stearyl alcohol, benzyl alcohol en behenvl alcohol.
Een alcoholsoort dat je niet moet hebben is alcohol denat, een kunstmatig alcoholtype. Dit type is een goedkope versie van graanalcohol, een natuurlijk alcoholtype, wat beter voor je huid is dan alcohol denat. De meeste make-up producten bevatten alcohol denat. Het kan bovenaan in de ingrediëntenlijst staan, dan is de gehalte hoog. Maar het kan ook onderaan de lijst staan, dan is de gehalte laag. Komt het voor dat alcohol denat als 1 van de eerste in de ingrediëntenlijst staat, zal ik het laten staan. Het maakt je huid ruw en droog. Andere alcoholsoorten die je beter kunt laten staan als ze hoog in de lijst staan zijn isopropanol/isopropyl alcohol, SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol), methanol/methylalcohol, propyl alcohol/ propanol, butylalcohol/butanol.
Siliconen
Siliconen kom je ook heel vaak tegen. Je kunt het vinden in onder andere shampoos, crèmes, conditioners, primers en foundations. Siliconen zijn kunstmatige stoffen met verschillende eigenschappen. 1 Eigenschap is de bestendigheid tegen water, zuurstof en licht. Door deze bestendigheid zijn ze geschikt als beschermend materiaal. Ook zijn siliconen niet giftig.
Het is heel moeilijk om siliconen in de ingrediëntenlijst te vinden omdat ze niet als ‘siliconen’ in het rijtje staan. Je kunt ze herkennen aan de achtervoegsels -cone of -xane.
In haarproducten worden siliconen gebruikt om je haar lekker zacht te maken, een mooie glans te geven en het maakt je haar beter uitkambaar. Ze laten een glanzend laagje achter en vullen de uiteenstaande haarschubben op. Hierdoor blijft je haar goed verzorgd en breekt het niet zo snel.
Bij huidverzorgingsproducten laten de siliconen een laagje achter op je huid. Hierdoor krijgt je gezicht een egale en soepele uitstraling. Ook brengt je foundation, door de siliconen, makkelijk aan, het is niet plakkerig en valt licht op de huid. Dit is wat je graag wilt bij een goede foundation. Door de bescherming die de siliconen bieden wordt je huid beschermt tegen waterverlies en andere invloeden van de buitenwereld.
Waarom hoor je vaak negatieve reacties over siliconen? Simpel, ze zijn moeilijk uit te wassen. Als je dus een shampoo gebruikt met siliconen erin, is het heel moeilijk om de siliconen eruit te halen. Ze kunnen er alleen uit gewassen worden met sulfaten, maar dat is erg agressief voor je haar. Voor je huid geldt wat totaal anders. Zoals ik net al zei leggen siliconen een laagje op je huid waardoor het er egaal en verzorgd uit ziet. Er komt dus een laagje op je huid, dus ook over je poriën. Je raadt het al, je poriën raken verstopt door de siliconen. Ze zien geen licht meer en ze kunnen ook niet meer ademen. Dit komt doordat de siliconen lucht, licht en water tegenhouden.
Naar welke ingrediënten ben jij benieuwd?
[…] Sulfate. Er zitten dus sulfaten in en daar ben ik niet blij mee. Als je me al langer volgt heb ik hier een keer wat over geschreven. Het is erg agressief voor je haar met gevolg dat het droog […]