Als student kan het lastig zijn om gezond en goedkoop te eten. Om eerlijk te zijn, had ik daar de eerste weken ook moeite mee. Het is verleidelijker om een ongezonde kant-en-klaar maaltijd te kopen, dan een salade te maken waar je 10 ingrediënten voor moet kopen. Toch is het mogelijk om goedkoop en gezond te eten met de tips uit dit artikel. Oh ja… en het kost weinig moeite.
1. Koop een vriezer
De allereerste en belangrijkste stap is het kopen van een vriezer. Dit is echt een musthave wanneer je goedkoper en gezonder wilt gaan eten. Veel van de volgende tips zijn alleen mogelijk met een vriezer. Op Marktplaats kun je veel goedkope vriezers vinden. Zelf heb ik een tafelmodel koelkast met vriesvak weten te scoren voor 50 euro. Dat is weinig geld als je het vergelijkt met wat het bespaard.
2. Sla veel in
Bij deze tip komt de vriezer al meteen om de hoek kijken. Koop producten in de grootst mogelijke verpakking. Deze zijn altijd voordeliger dan de kleinere verpakkingen. Dit kun je controleren door te kijken naar de prijs per kilo. Hier zit soms wel meer dan 5 euro verschil tussen. Koop daarom altijd een kilo kip of gehakt in plaats van 300 gram. Dit kun je vervolgens verdelen in porties en in de vriezer doen. Kost niet veel moeite en het bespaart een hoop.
3. Ga vroeg naar de supermarkt
Bijna iedere supermarkt heeft tegenwoordig een bak staan met producten die bijna over de datum zijn. Deze worden vaak tegen een erg lage prijs verkocht om zo voedselverspilling tegen te gaan. In deze bakken zitten vaak redelijk bruikbare producten, zoals maaltijdsalades of roerbakgroenten. In de ochtenden worden deze bakken vaak bijgevuld, waardoor er op dat moment nog veel bruikbare producten in liggen. Ga daarom zo vroeg mogelijk naar de supermarkt. Vaak zijn deze producten nog prima te eten op dezelfde dag of de dag erna. Met je eigen zintuigen kun je het beste nagaan of het nog eetbaar is of niet.
4. Invriezen
Dit is eigenlijk een vervolg op de tips hierboven. Koop grotere aantallen in en vries het overige in. Een andere optie is om een maaltijd voor meerdere dagen te koken en de helft in te vriezen. Wat ook mogelijk is, is om groentes in te vriezen. Vaak blancheer ik de groentes en vries ik het daarna in. Daardoor blijft de structuur het beste. Dit is ook mogelijk met groentes die op de datum zijn. Door het in te vriezen, zet je de tijd in principe stil. Mijn tip is om dit niet te lang in de vriezer te laten en meteen op te eten als het ontdooit is. Hierbij geldt wederom weer: gebruik goed je eigen zintuigen. Ruikt het bedorven of lijkt het beschimmeld? Eet het dan niet.
5. Ga niet hongerig naar een supermarkt en maak een boodschappenlijst
Deze tips deelde ik ook al in het artikel ‘6 lessen die ik in een maand op kamers geleerd heb’. Wanneer je hongerig naar een supermarkt gaat, ben je snel geneigd om ongezonde producten te kopen. Daarnaast koop je daardoor vaak producten die je eigenlijk helemaal niet nodig bent. Een boodschappenlijst helpt daarom ook goed tegen impulsaankopen. Met een lijst weet je in welke gangpaden je moet zijn waardoor je niet onnodig door de supermarkt loopt.
6. Vind een gezonde optie tegen cravings
Iedereen kent het gevoel wel: je zit op de bank televisie te kijken en krijgt zin om ergens op te kauwen. Vaak heb je dan niet eens honger, maar wil je uit pure verveling eten. Op zulke momenten komen vaak de ongezonde chipszakken en borrelnootjes tevoorschijn. Om dat tegen te gaan is het handig om een product te vinden waar je op kan kauwen en gezond is. Dit kan een zoektocht zijn. Rozijnen en een notenmix zijn producten die mij helpen tegen cravings. Deze zijn gezond, goedkoop en na een paar happen ben je ook alweer van je verveling af.
7. Eet samen
Heb je gezellige husigenoten of leuke vrienden? Ga dan gezellig samen eten. Wanneer je de kosten split, ben je vaak veel goedkoper uit dan wanneer je voor jezelf kookt. Het is daarnaast ook nog eens erg leuk om te doen!
8. Ga naar een markt
Op de markt worden groenten en vlees voor een vele goedkopere prijs dan in de supermarkt verkocht. De tip is daarom om eens een markt te bezoeken en daar eten te kopen. Deze producten kun je vaak ook nog invriezen. Toko’s of Turkse groenteboeren bieden producten ook vaak voor een vele goedkopere prijs aan dan de supermarkt.
Liefs,
Elles
Praat mee: