21   160
19   209
21   219
38   183
24   260

Wat Friezen verkeerd zeggen

Wat Friezen verkeerd zeggen

Friesland-Vlag

Als Fries kom je in veel situaties terecht waarin je de verkeerde woorden gebruikt. Ik hoor vaak dat ik bepaalde woorden verkeerd zeg. Misschien heb je het al in een paar artikelen kunnen lezen. Ik kan zelf de fouten niet vinden, ik denk dat ze goed zijn. Hier een aantal woorden/zinnen die de meeste Friezen zeggen, maar wat volgens de regels niet correct Nederlands is.

DSC03250

Waar kom je weg?

Dit kan ik nooit verbeteren aan mezelf, ben ik bang. Met het zinnetje; ‘Waar kom je weg?’ Bedoelen we eigenlijk; ‘Waar kom je vandaan?’. Als ik dus ooit een keer zeg dat ik weg kom van Friesland. Dan bedoel ik dus dat ik uit Friesland kom, haha. Ik weet nog maar sinds een aantal jaar dat dit fout is om te zeggen, dankzij mijn vriendinnen uit de stad.

Mag het raam los?

‘Mag het raam los?’ ‘Mag de deur los?’ We bedoelen hier niet mee dat de deur of het raam losgeschroefd moet worden om hem mee te nemen, dat zou geen goede boel worden. Nee, wij Friezen bedoelen hiermee dat we vragen of het raam open mag. Heel vaak wordt dit bij mij in de klas gevraagd, het is ook de normaalste zaak van de wereld bij ons in de klas. Toch is het iets typisch Fries’.

Met zin

Ik vertel eerlijk dat ik dit niet heel vaak zeg, maar ik heb deze woorden zijn wel eens uit mijn mond gekomen. ‘Met zin iemand laten struikelen.’ Hiermee bedoelen we dat iemand het expres heeft gedaan.

Opfietsen

Opfietsen, ik doe dat elke dag. Niet dat ik ergens tegenop fiets, haha, dat zou je wel denken. Met opfietsen bedoelen we dat we met iemand samen ergens heen gaan fietsen,  bijvoorbeeld school.

Op bed gaan/ van bed gaan

Ik wist niet dat dit iets typisch Fries’ was. Ik had geen inspiratie meer dus ik keek op Wikipedia en daar stond een heel lijstje op, waaronder deze. Meestal als we gaan slapen zeggen we dat we op bed gaan. Als we weer uit ons bed gaan stappen dan zeggen we meestal dat we van bed gaan, haha.

Beurs

Dit stond ook op Wikipedia, ik dacht dat heel veel Nederlanders dit ook zeiden. Ik zeg dit A-L-T-I-J-D. Nooit gebruik ik het woord portemonnee, nee ik zeg altijd beurs. Een beurs is dus hetzelfde als een portemonnee.

Xoxo

Share:

5 Reacties

 1. 12 september 2016 / 04:08

  We haven’t gotten the snow you have, but boy have we gotten the cold! We have broken records with the amount of seriously subzero temps. We had 5 snow days due to wind chills being -40F and below. We have never had that many snow days in a school year ever. They are threatening to take away our spring break. We lost our President’s Day off of school too. The cold makes me want to crawl in bed and not come out. I can truly empathize with you. All I can say is the Farmer’s Almanac better be right in that spring will be above normal temps. Unlike last year where we had a blizzard right before Mother’s Day (which we have never had snow that late in the year in my lifetime).

 2. 12 september 2016 / 03:44

  Magnificent issues altogether, you simply gained a brand new reader. What might you recommend in regards to your submit that you just made a few days ago? Any sure?

 3. 10 december 2015 / 07:50

  Toevallig woon ik ook in Friesland, maar ik spreek geen woord Fries. Wel heel leuk en herkenbaar voor mensen uit mijn omgeving om te lezen!
  XOXO esmee

 4. 9 december 2015 / 11:57

  Alleen Nederlands vind ik al moeilijk genoeg. Laat staan Fries. Dialect maakt de taal ook bijzonder. 😉

 5. 9 december 2015 / 08:33

  Wat leuk om te lezen! Vooral het ‘of het raam los mag’ moest ik wel even om grinniken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.