Maskne: hoe voorkom je acne door mondmaskers?

Maskne: hoe voorkom je acne door mondmaskers?

Sinds 1 december is het in Nederland verplicht om in alle openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Helaas worden we door deze maatregel geïntroduceerd aan een nieuw huidprobleem: maskne. Dit is huiduitslag wat wordt veroorzaakt door het dragen van een mondmasker. Maskne, ook wel acne mechanica, uit zich in het gezicht in de vorm van irritatie, roodheid, puistjes en mee-eters.

Hoe krijg je ‘maskne’?

Je krijgt maskne doordat een mondmasker over je huid wrijft en zorgt voor irritatie en druk. Door de wrijving van het masker belanden dode huidcellen en huidbacteriën in de poriën. Deze raken verstopt, ontsteken vervolgens en worden puisten. Ook worden je poriën afgesloten door de stof waardoor zweet geen uitweg kan vinden. Dit zorgt er voor dat het zweet in je poriën terechtkomt waardoor acne kan ontstaan. Daarnaast zitten er in je vochtige adem veel bacteriën, gisten en schimmels die op je gezicht terecht komen.

Regelmatig wassen en vervangen

Hoe langer je een mondmasker draagt, hoe groter de kans wordt op verstopte poriën. Uit Chinees onderzoek aan Huazhong University of Sciences and Technology uit 2020 blijkt dat mensen die per dag zes uur of langer een mondkapje dragen, een bijna twee keer zo grote kans hebben op huidproblemen.  Het is daarom belangrijk om het mondmasker regelmatig te vervangen. Daarbij is het überhaupt belangrijk dat je ze regelmatig wast om virusdeeltjes te doden. Door wrijving blijven virusdeeltjes en huidbacteriën op de binnenkant van het masker zitten. Deze zullen overgroeien op je huid zodra je het masker onregelmatig vervangt en wast.

Stof maakt verschil

Een mondmasker moet uiteraard goede bescherming bieden tegen het virus. Een dik katoenen masker beschermt het beste tegen het virus, maar vergroot wel de kans op huidproblemen. Voor minder maskne wordt aangeraden om een luchtige stof te dragen zoals zijde of satijn. Dit beschermt minder goed dan katoen. Het is dus een afweging die je moet maken.

Was je gezicht regelmatig, maar niet te veel

In deze tijd is het nog belangrijker om je gezicht twee keer daags uitgebreid te wassen. Het is een normale reactie om het nu vaker te wassen, maar hiermee droog je je huid uit en beschadig je het. Als je toch het gevoel hebt dat je huid vies is, dan kun je het beste een zachte micellair water gebruiken. Het is sowieso aan te raden om nu je dagelijkse routine aan te passen door mildere, parfumvrije verzorgingsproducten te gebruiken. Door de pandemie is je huid namelijk gevoeliger wegens stress en de wrijving van het masker.

Draag weinig product onder het masker

Make-up of een dikke gezichtscrème zorgen er voor dat maskne alleen maar versterkt wordt. Je poriën ademen daardoor nog minder. Daarnaast zorgt het voor veel meer nattigheid onder het masker. Het beste is om je huid onder het masker zo natuurlijk en schoon mogelijk te houden zodat de poriën het beste kunnen ademen.

Gebruikte artikelen

Waarom krijgen sommige mensen puisten van mondkapjes? – Quest
Maskne: Zo voorkom je puistjes, huidirritatie of acne door je mondkapje – ELLE
Maskne: onder vochtige, warme mondmaskers woekert acne – Het Parool

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.