Een plant maakt de woonkamer een stuk levendiger, vrolijker en kleurrijker. Het is ook nog eens goed voor de luchtvochtigheid in huis én voor je eigen gezondheid. Máár daarvoor moet-ie zelf wel in leven zijn en zonder groene vingers is dat nog wel eens een opgave. Vooral wanneer je plant te weinig water krijgt.
In dit artikel krijg je een spoedcursus ‘E.H.B.Uitgedroogde Planten’ zodat jouw groene vriend binnenkort weer de show steelt.
Symptomen
Het is soms lastig om een uitgedroogde plant te onderscheiden van een overbewaterde. Met deze checklist is het een piece of cake. Vaak gaat het ene symptoom wortel in wortel met het ander:
- Hangende bladeren
Dit is vaak het eerste symptoom van uitdroging. - Verkleurde bladeren
Afhankelijk van het type plant en de uitdroging worden de bladeren, geel, bruin of zelfs zwart. - Droge grond
De aarde voelt droog. Het is korrelig en stoffig. - Krimpen
Door water zwellen de cellen van een plant op, waardoor het stevig en rechtop blijft. Is je plant uitgedroogd? Dan is deze zwelling minder en lijkt je plant verschrompeld of gekrompen. - Bladval
Om te overleven, laat een plant zijn bladeren vallen om waterverlies te minimaliseren. - Krullende bladeren
Ook dit doen planten om zo min mogelijk water te verliezen.
Is er een teken van leven?
Is het nog waard om moeite te doen? En wanneer kan jouw plant rechtstreeks de gft-bak in? Vaak kun je met het blote oog wel zien of er nog leven in de plant zit. Let op het bladverlies, de kleur van de bladeren en of de stengels nog levendig en buigzaam zijn. Niet alle planten zijn veerkrachtig. Sommigen zijn beter in herstellen dan anderen.
TO THE RESCUE
Wanneer je snel handelt, is het mogelijk om een uitgedroogde plant te redden:
- Geef de plant water
Doe dit in een gootsteen, zodat het overtollige water weg kan lopen. Zorg dat de grond zo veel mogelijk water opneemt en besproei de bladeren. Het is ook mogelijk om de pot een kwartier in een emmer met water te zetten. Laat de pot hierna nog even in de gootsteen uitlekken zodat er geen wortelrot ontstaat.
- Verwijder beschadigde bladeren
Daardoor focust de plant zich op de bladeren die nog wél werken.
- Verhoog de luchtvochtigheid
Schaf een luchtbevochtiger aan of leg een schoteltje met water naast de plant. Het is ook mogelijk om de bladeren eens in de zoveel tijd te sprayen met wat water.
- Leer je plant kennen
Staat de plant in de juiste omgeving? Of heeft-ie juist iets heel anders nodig? En hoe vaak moet je eigenlijk water geven? Sommigen hebben daarnaast meer zonlicht nodig dan anderen.
- Geef de plant tijd
Het kost even tijd om bij te komen van uitdroging.
Praat mee: