Een van de goedkoopste manieren om voor langere tijd mooie nagels te hebben, is met gellak. Het is gemakkelijk, goedkoper dan de nagelsalon en het blijft goed zitten. Nagellak is out, gellak is in. Het is veel weerbaarder dan gewone lak, mits je het op de juiste manier aanbrengt.
Het is nogal een opgave om gellak goed te laten hechten aan je nagel. Maar met deze tips blijft het weken zitten.
Zo breng je gellak aan
Allereerst: wat is eigenlijk de juiste volgorde voor het aanbrengen van gellak? Bij deze een opfrisser:
- Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Verwijder oude nagellak, vuil en olie met nagellakremover. Duw vervolgens de nagelriemen terug met een nagelriemduwer en vijl de nagels in de juiste vorm. Doe dit ook aan de bovenkant van de nagel om de glans te verwijderen. Verwijder vervolgens het stof van de nagel met een borstel en/of nagellakremover.
- Nail prep/ primer
Om gellak goed te laten hechten, is nail prep erg handig. Deze vloeistof reinigt, onvet en dehydrateert de nagel, wat allemaal nodig is voor de beste hechting.
- Basecoat
Hierna volgt de basecoat. Breng hier een dunne laag van aan en dicht daarbij de randen van de nagel. Hard het daarna voor een minuut uit onder de LED-lamp.
Basecoat beschermt de nagel tegen bijvoorbeeld verkleuring door de gellak. Daarnaast is het een oppervlakte waar de gellak goed aan kleeft, zodat het niet chipt of loslaat. Door het veilen wordt de oppervlakte van de nagel ongelijk en dunner, maar een basecoat egaliseert en versterkt dat weer. - Kleur
Nu is het tijd voor het leukste onderdeel: het kleurtje. Breng eerst een dunne laag aan en dicht hierbij de randen van de nagel. Hard de lak vervolgens uit onder de LED-lamp. Dekt de kleur niet goed? Herhaal deze stap net zo vaak tot het gewenste resultaat.
- Topcoat
Breng vervolgens topcoat aan, de finishing touch van je manicure. Deze beschermt de gellak tegen krassen, chippen en loslaten. Het geeft ook een mooie afwerking aan de lak. Breng hier een dun laagje van aan, dicht de randen af en laat het uitharden onder de lamp. Om de manicure te beëindigen verwijder je de plakkerige laag van de nagel met nagellakremover.
- Nagelriemolie
Beloon je nagels voor het harde werken met een hydraterende nagelriemolie.
1. Polijsten
Om jouw gellak zo lang mogelijk te laten zitten, is polijsten belangrijk. Vijl de bovenkant van de nagel met een fijne vijl of buffer om de glans van de nagel te verwijderen. Hierdoor hecht de gellak het beste.
2. Aanbrengen
Voor de allerbeste hechting is het van belang om zo dun mogelijke laagjes aan te brengen. Dit geldt voor alles: van de primer tot aan de topcoat. Zo hardt het ook het beste uit onder de lamp. Sealen is ook erg belangrijk. Dat houdt in dat je na de eerste laag, een horizontale streep aanbrengt op de bovenkant van de nagel. Hierdoor voorkom je dat de lak aan de bovenkant loslaat en gaat liften.
3. Vermijd gellak op de huid
Gellak dat op de nagelriemen of huid komt, laat eerder los. Daarom is het van belang om de nagelriemen naar achter te duwen. Verwijder natte gellak gemakkelijk van de huid met een wooden stick.
4. Basecoat
Er bestaan verschillende soorten basecoats die helpen bij een goede hechting:
- Rubber basecoat
- Voor zwakke en dunne nagels die snel scheuren of breken.
- Acid-Free Primer Basecoat
- Veilig voor alle nageltypes en vermindert het risico op allergieën of irritaties.
- Bonder Basecoat
- Geschikt wanneer je snel last hebt van loslatende gellak. Deze base zorgt voor extra grip.
- Strengthening Basecoat
- Voor broze of zwakke nagels die extra versteviging nodig hebben.
- Peel-Off Basecoat
- Ideaal voor tijdelijk gebruik.
- Fiber Basecoat
- Biedt extra stevigheid aan de nagels.
Iedere basecoat heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De perfecte basis is voor iedereen anders. Dat ligt aan de persoonlijke voorkeuren en het type nagel.
5. Positie in de lamp
Het licht moet de volledige nagel raken. Houd je vingers daarom zo plat mogelijk en gecentreerd onder de lamp. Bij een kleinere LED-lamp is het van belang om de duim afzonderlijk uit te harden.
6. Zachte/dunne nagels
Hier heb ik persoonlijk veel last van: zwakke, dunne en zachte nagels. Hierdoor zijn ze erg flexibel en is het voor de gellak lastig om te hechten. Daarom is rust en goede verzorging belangrijk voor de nagels.
7. Geef gellak liefde
Iedere nagelspecialist is het met me eens: gebruik je nagel niet als gereedschap. Probeer er zo min mogelijk gekke dingen mee te doen, anders beschadigt het. Dat geldt ook met nagelbijten en pulken.
Praat mee: