Je haren laten groeien? Daarvoor moet je om de zes à acht weken naar de kapper. Althans, dat wordt meestal gezegd om de gezondheid, het model en de lengte te behouden. Dat laatste klinkt niet erg logisch, dus hoe zit dat nou precies?
Gaat je haar sneller groeien door regelmatig naar de kapper te gaan?
Haren laten groeien
Om kort antwoord te geven op de vraag: indirect niet. Haar groeit vanuit de wortels en niet vanuit de punten. Het heeft dus géén invloed op de groeisnelheid, maar wél op de kwaliteit. Dat heeft te maken met de gespleten haarpunten. Hoe langer je wacht met een kappersbezoek, hoe meer het gaat splijten. Daardoor lijkt het haar droog en onverzorgd. Door het regelmatig de schaar te pakken, voorkom je dat het gaat splijten.
Maar wat heeft dat te maken met de groeisnelheid? Hoe langer je wacht met het knippen van de gespleten haarpunten, hoe verder het gaat splijten. Dat houdt in dat de kapper er bij het volgende bezoekje weer meer af moet knippen, waardoor je nog verder van huis bent. Door het regelmatig te knippen voorkom je dus extra schade op de lange termijn.
Voorkomen is beter dan genezen
Hoe vaak moet je het knippen om gespleten punten te voorkomen? Dat hangt allemaal af van jouw haartype en hoe je het verzorgt. Verf, bleek, hitte en chloor zorgen er allemaal voor dat het sneller splijt. Shampoos, conditioners, maskers en andere behandelingen kunnen gespleten haar niet terugdraaien, maar wel voorkomen.
Goede verzorging zorgt er dus voor dat het haar minder snel beschadigt. Denk dan aan producten met proteïnes en vitamine B en C. Het is van belang om regelmatig olie in je haar te smeren, maar ook levensstijl en voeding zijn erg belangrijk voor de groei en gezondheid.
Een écht concreet antwoord op de vraag hoe vaak je naar de kapper moet, is er niet. Dat hangt allemaal af van de kwaliteit, lengte, verzorging en model van het haar. Het is van belang om het haar dagelijks in de gaten te houden. Haar dat snel splijt kan om de zes weken een kappersbezoek gebruiken terwijl sterk haar zo’n twaalf weken kan wachten.
Praat mee: