5 redenen waarom je in Zwolle moet wonen

Zwolle en de peperbus

Voor mijn opleiding Journalistiek ben ik het aankomende half jaar druk bezig met het maken van producties over de toekomst van Generatie Z in Zwolle. Hiervoor moeten mijn groepsgenoten en ik ons zien te verdiepen in de push- en pullfactoren van Zwolle. Oftewel: wat zorgt er voor dat mensen blijven in of weggaan uit de stad. Dit deed me beseffen dat Zwolle naar mijn mening de perfecte stad is om in te wonen. In dit artikel vertel ik 5 redenen waarom wonen in Zwolle zo leuk is.


1. Dorpsgevoel

Spreek een aantal Zwollenaren over de stad en je zal al snel het woord ‘dorpsgevoel’ horen. De charme van Zwolle is dat het een stad is met alle faciliteiten, maar het voelt toch aan als een dorp. Vooral voor mensen die uit een dorp komen, is dat erg fijn. Voor hen is de stap om naar de Overijsselse hoofdstad te verhuizen gemakkelijk.

Zelf kom ik uit een klein dorpje in Friesland. Na mijn verhuizing naar Zwolle, heb ik nooit het gevoel gehad dat Zwolle te groot of te druk was. Het is fijn dat alles dichtbij is, maar je verdrinkt niet tussen alle mensen. Echter, wat Zwolle zo leuk maakt, is dat je overal mensen tegenkomt die je kent. In een stad als Amsterdam heb ik persoonlijk al snel het gevoel dat ik een nummertje ben, terwijl ik me in Zwolle echt mezelf voel.

2. Het is makkelijk bereikbaar

Station Zwolle is hét station waar bijna iedereen moet overstappen op een andere trein. Het is dan ook meteen een station waar je eigenlijk niet wilt zijn tussen 8 uur en half 9, want dan stikt het van de drukte. Toch laat dat zien hoe bereikbaar Zwolle eigenlijk is. Je hoeft maar een trein te pakken vanuit de stad en je bent waar je wilt zijn. Maar, niet alleen met de trein is het makkelijk te bereiken. Ook met de auto ben je zo in de binnenstad.

3. De mensen zijn erg toegankelijk

Persoonlijk vind ik Zwollenaren de aardigste mensen die er zijn. Iedereen is lekker sociaal en is in voor een babbeltje. Vooral onder de studenten merk ik een zekere mate van openheid naar elkaar. Iedereen is bevriend met elkaar en iedereen kent elkaar. In Zwolle heb je ook geen studentenverenigingen waar je ontzettend zware ontgroeningen hebt, vrijwel iedereen is overal welkom.

Zwolle en park het Engelse Werk

4. Zwolle kent ontzettend leuke plekken

En ik heb het dan niet alleen over de Voorstraat waar alle leuke cafés zitten. Nee, Zwolle is veel meer dan dat! Zo heeft het een aantal prachtige parken waar je heerlijk kunt zitten of wandelen. Mijn favoriet is het Engelse Werk, waar je de zon onder kan zien gaan, terwijl je naar de IJssel kijkt. De grachten zijn prachtig om doorheen te varen en er zijn heerlijke restaurants om een goed hapje te eten. Ik woon hier nog maar driekwartjaar en ben nog steeds niet uitgeleerd over wat de stad allemaal te bieden heeft. Ik blijf me er telkens over verbazen.

4. Opkomende studentenstad

Je zal het bijna niet verwachten, maar Zwolle heeft een erg bruisend studentenleven. Naar mijn mening zet de stad zichzelf steeds meer op de kaart als studentenstad. Ook hier zijn ontzettend veel toegankelijke studenten- en studieverenigingen met de leukste mensen. Het feit dat Zwolle zo dorps aanvoelt en dat de mensen zo benaderbaar zijn, maakt het voor mij geweldig om hier op stap te gaan. Wanneer je naar het terras gaat, kom je altijd wel mensen tegen die je kent. De Overijsselse hoofdstad is dan wel weer groot genoeg om nieuwe mensen te leren kennen, dus die balans is heerlijk.

Wat vind jij van Zwolle?

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. 24 september 2021 / 15:24

    Ik studeerde in Zwolle dus was er altijd veel te vinden en echt, een geweldige stad. Inmiddels woon ik tijdelijk weer in Assen maar ik denk dat ik uiteindelijk toch wel weer in Zwolle (of Groningen) eindig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.