32   148
36   196
41   211
41   198
33   268

Mijn ervaring met een singlereis

Mijn ervaring met een singlereis

Het is bijna drie weken nadat ik een nieuwe ervaring ben aangegaan. Trouwe lezers wisten dat ik deel ging nemen aan een singlereis en dat ik mijn ervaringen daarmee zou delen op mijn blog. Vandaag deel ik dan eindelijk het beloofde artikel!

Voordat ik begin, wil ik een vooroordeel uit de wereld helpen. Een singlereis is GEEN reis waarin je gaat daten en terugkomt met een relatie, zoals velen denken. Je gaat in je eentje op vakantie met meerdere mensen die ook alleen gaan. Het is de bedoeling dat je op vakantie gaat met onbekenden van jouw leeftijdscategorie en daarmee een leuke tijd beleefd. Het maakt dus niet uit of je single bent of in een relatie.

Simireizen was de organisatie waarmee ik reisde. Ik kwam hiermee in aanraking nadat mijn broer een reis naar Costa Rica had gemaakt met deze organisatie. Daarnaast had het ook de leukste aanbod van plaatsen en activiteiten. Je kon verre reizen gaan maken naar plekken zoals Amerika maar ook actieve reizen in bijvoorbeeld Frankrijk. Omdat ik nog nooit zoiets gedaan had en niet veel conditie heb, koos ik voor save. Daarom ben ik op een Kroatië deluxe reis gegaan.

Maar waarom deed ik uberhaüpt mee met een singlereis en ging ik niet met vrienden weg? Dat was omdat ik een halfjaar geleden, toen ik ging boeken, niet goed wist met wie ik nou eigenlijk op vakantie wilde. Daarnaast had ik veel behoefte om nieuwe mensen te leren kennen en om voor de eerste keer te vliegen. Lees hier mijn allereerste vliegervaring. Een singlereis is daarom een goed idee omdat je met hele nieuwe mensen een leuke tijd beleefd en dus heel snel close wordt met z’n allen.

Ongeveer drie maanden voordat de reis begon, kreeg ik mijn inlogcodes. Hiermee kon ik bij de reisinformatie, de namen van mijn medereizigers en nummers. Daardoor werd ik al snel in een groepsapp gezet. Het was meteen erg gezellig en had er gelijk super veel zin in. We spraken af om elkaar voor de vakantie voor het eerst te zien in Utrecht. Hier hebben we een drankje gedaan en gegeten.

Na deze ontmoeting kon ik niet wachten om naar Kroatië te gaan. Met een aantal meiden had ik al meteen een goede klik dus ik wist dat ik me wel goed zou voelen binnen de groep.

Op het vliegveld ging ik inchecken met mijn twee kamergenoten. De rest van de groep ging later met zijn allen. Het was mijn eerste keer vliegen, ik had geen idee wat er ging gebeuren en had zenuwen. Daarom vond ik het fijn om met wat minder mensen te zijn om wat rust te kunnen bewaren. Bij het boarden kwamen we de rest van de groep tegen en ontmoette ik nog een aantal medereizigers die niet in Utrecht waren. Het verbaast je hoe snel je mensen leert kennen na zo’n dag reizen en hoe snel je je al op je gemak voelt.

In Split ontmoette we onze reisleidster. Er werden ons al meteen een aantal regels voorgelegd waar we eigenlijk niet zo blij mee waren. Zo werd van ons verwacht om ’s ochtends met z’n allen te ontbijten op een ontzettend vroeg tijdstip. Was je er niet? Dan ging je niet mee op activiteit. Zelf schoot dit bij mij in het verkeerde keelgat. Ik vond zelf dat we wel volwassen genoeg waren om te ontbijten op ons eigen appartement en dan klaar te zijn rond een bepaald tijdstip. Daarnaast wilde onze reisleidster ’s avonds met z’n allen koken. Elke kamer kreeg zijn eigen taak om pasta te maken. Gelukkig hadden wij er geen. De één moest het gehakt klaarmaken, de ander de groenten. Dit ging uiteraard helemaal fout. Voor 24 mensen hadden we 5 (!) kilo gehakt en een tomatensaus wat je net zo goed soep kunt noemen. Dit was dus eens en niet meer.

Voor het ontbijt was het de bedoeling dat per dag een kamer werd aangewezen om broodjes te halen. Ook dit deden we één keer en niet weer. We hadden veel te weinig voor 24 personen en daarom hadden we ingesteld dat elke kamer zijn eigen ontbijt regelde maar dat we het gezamenlijk gingen opeten.

De eerste dagen zaten volgepland met leuke activiteiten zoals rivertuben, een bezoekje aan de Krka watervallen en een boottocht. Allemaal ontzettend gaaf, zeker met zo’n groep! Na een paar dagen hoefden we ’s ochtends niet meer verplicht met z’n allen te ontbijten op een vroeg tijdstip dus konden we eindelijk stappen! Voor maar drie euro per persoon werd je met een Uber gebracht naar hartje Split. Ideaal! Wat kon je daar leuk uitgaan, zeg! Voor zo’n dertien euro kon je een liter aan cocktail bestellen dus raad maar wat ik daar alleen maar gedronken heb.

Op een avond besloten we om met de gehele groep een kroegentocht te doen. Allereerst gingen we naar een cocktailbar waar je anderhalf uur gratis cocktails kon drinken. Ik dronk het weg als water. Je raadt het al, na vier cocktails met extra vodka was ik al van de kaart. Hierna gingen we naar een club waar we een welkomstshotje kregen. Voor mijn gevoel waren we hier maar een kwartiertje maar dat zal vast wel komen door al die cocktails. Vervolgens werden we met de bus naar club Central gebracht. Dat was eventjes schrikken, wat groot! Ik heb me laten informeren dat het een van de populairste clubs is van Europa en dat wil ik best geloven. Die avond ga ik echt nooit meer vergeten (voor wat ik ervan onthouden heb), geweldig!

De dagen hierna zaten niet zo volgeboekt met activiteiten dus gingen we elke avond uit om vervolgens de volgende dag uit te brakken op het strand of aan het zwembad.

Zoals jullie misschien wel lezen, kan ik er nog uren over doortypen. Ik moet er maar eens een eind aan breien. Mijn ervaring met singlereizen is ontzettend goed geweest, ik zou het volgend jaar zo weer doen. Je hebt elke dag wel iets te doen terwijl je hele gezellige mensen leert kennen. Aan de reis heb ik nieuwe vriendinnetjes overgehouden. Het is alleen jammer dat zij allemaal in Noord-Brabant wonen en ik in Friesland maar ach, daar is een auto en trein voor uitgevonden.

Ik vond het wel jammer dat er op een gegeven moment groepsvorming was. Ik had dit wel verwacht maar toch blijf ik zulke dingen vervelend vinden. Ik snap dat men in het begin opzoek gaat naar mensen waar ze op kunnen terugvallen maar op een gegeven moment moet je ook openstaan voor anderen. In het begin was ik heel close met mijn kamergenoten maar heb me daarna ook gefocused op het leren kennen van andere reisgenoten.

Zelf vind ik dat ik mijn best heb gedaan om één groep te worden door iedereen te vragen om mee te gaan naar het strand etcetera. Helaas kreeg ik die moeite niet terug dus dan houdt het op. Zoiets blijf je houden op zulke reizen.

Een andere positieve bijeenkomst is dat je heel veel leert op zo’n reis. Zo ben ik meer over mezelf te weten gekomen. Ik weet nu beter wat ik wel en niet leuk vind en ik weet dat nu ook beter aan te geven. Daarnaast was ik vroeger altijd ontzettend verlegen en heb ik altijd gedacht dat ik dat nog steeds was. Na deze reis besef ik me dat ik dat totaal niet meer ben en dat ik met gemak op iemand af kan stappen.

Het is ook erg interessant dat een groep met zo veel verschillende types een toffe vakantie met elkaar kan beleven. Sommige mensen verschilden ontzettend met mij maar toch kon ik het er goed mee vinden. Ik was bang dat leeftijd een dingetje zou zijn aangezien ik de jongste was. Toch was dit totaal geen probleem want zelfs met de oudste (24 jaar) kon ik heel goed overweg

Dus, ben je op zoek naar een nieuwe ervaring? Denk er dan zeker over na om een singlereis te doen. Het is iets nieuws maar je gaat er zeker geen spijt van krijgen. Je leert heel veel en houdt er ook nog goede vrienden aan over!

Liefs,
Elles

Share:

20 Reacties

 1. 18 augustus 2019 / 10:12

  Het lijkt mij een bijzondere ervaring, maar het is totaal niet iets voor mij. Ga liever samen met mijn gezin of met vrienden

 2. 18 augustus 2019 / 07:16

  Wat fijn dat je jezelf zo hebt leren kennen. Dat lijkt me prettig om te weten. Ik vind het slim van de groep om eerst af te spreken op een locatie. Zo ontstaat er al gauw een band.
  Zou je nog eens met een reus meegaan en heb je vrienden voor het leven ontmoet?

 3. ingrid
  16 augustus 2019 / 13:20

  als ik single was zou ik het zo doen. lijkt me reuze leuk

 4. 15 augustus 2019 / 14:35

  Wat een bijzondere ervaring! Ik heb dat nog nooit gedaan (en dat gaat er waarschijnlijk ook niet meer van komen and if so, dan wordt het een singlereis in een andere leeftijdscategorie 😉 Die regels daar gaan mijn haren van rechtovereind staan. Gelukkig dat dit gaandeweg werd afgeschaft. Die groepsvorming vind ik heel herkenbaar. Eigenlijk wel in elk soort situatie. Je houdt het ben ik bang niet tegen. Wel goed hoe je ermee omging.

 5. 14 augustus 2019 / 18:39

  Het klinkt als een hele leuke reis. Goed verslag!

 6. 14 augustus 2019 / 17:56

  Ik heb nog nooit een singlesreis gemaakt, maar het is zeker een goed idee om anderen te leren kennen. Ik ga echter helemaal alleen op reis, zonder organisatie.. dat kan ik je ook echt aanraden: je ontmoet zo ook heel veel mensen en je leert nog veel meer over jezelf.

 7. 14 augustus 2019 / 08:49

  Heel gaaf en knap dat je deze stap hebt genomen! Super fijn om door deze reis erachter te komen dat je gegroeid bent als persoon en niet meer zo verlegen bent 🙂 Je vakantie foto’s zijn echt leuk en het klinkt als een hartstikke geslaagde reis.

 8. 14 augustus 2019 / 08:21

  Ah wat leuk. Dat zou ik ook graag een keertje willen doen. Het lijkf me gaaf.

 9. 14 augustus 2019 / 05:34

  Wat super tof dat je de stap hebt genomen en zo’n vakantie hebt geboekt.Voor mij met mijn autisme zou het echt niks zijn veel te veel prikkels maar als ik dat niet had dan was dit ook echt iets voor mij geweest.

 10. 13 augustus 2019 / 18:56

  Wel super tof dat je al van te voren allemaal info krijgt over je medereizigers. Dat neemt de spanning enorm af lijkt mij. Leuk!

 11. 13 augustus 2019 / 17:11

  Ik dacht idd ook dat het alleen voor vrijgezellen was! Maar dit is wel een leuk idee om nieuwe mensen te leren kennen. Vind wel dat je het moet durfen en ik weet niet of ik dat zou..

 12. Mandy
  13 augustus 2019 / 17:09

  Wauw! Ik zit hier al zo lang over na te denken maar vind het dood eng, ik word wel helemaal enthousiast door je blog en leuke foto’s!

 13. 13 augustus 2019 / 15:23

  Wat een leuk idee zo’n reis. En zeker ook om nieuwe contacten op te doen. Ik denk dat je die groepsvorming altijd houd inderdaad.

 14. 13 augustus 2019 / 14:49

  Fijn dat het zo’n succes was. Mijn singlereis was er één waar ook koppels mee gingen. Uiteindelijk was ik de enige single in mijn leeftijdsgroep, was toch minder. Tegenwoordig ga ik echt single, in mijn uppie, binnenkort voor een fly drive New Orleans.

 15. 13 augustus 2019 / 14:41

  Mijn vriendin maakt elk jaar een single reis. Ze heeft daar een reismaatje leren kennen. En nu doen ze samen de single reis. Elk jaar ben ik benieuwd naar de verhalen. Dan is de groep super, dan een zeurpiet zo leuk om te horen.

 16. 13 augustus 2019 / 12:27

  In 2010 heb ik single reis gedaan naar IJsland en New York met Fox. Gewoon omdat ik alleen op vakantie wilde naar ook mensen wilde leren kennen. Nu heb ik nog met aantal van die mensen contact

 17. 13 augustus 2019 / 11:27

  Wat ontzettend leuk om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen. Op zo’n vakantie leer je elkaar ook gelijk goed kennen! 🙂

 18. 13 augustus 2019 / 10:12

  Wat super leuk! Ik werk voor een reisorganisatie die ook single reizen organiseert en het is zo’n standaard reactie dat mensen altijd denken dat een single reis voor vrijgezellen is haha. Toevallig ga ik in november ook mee op singlereis naar Cuba (m’n vriend gaat niet mee), dus ik ben heel erg benieuwd 🙂

 19. 13 augustus 2019 / 09:24

  Het lijkt me een superleuke manier om in je eentje, maar toch in een groep op reis te gaan. Als moeder zou het me ook een veiliger gevoel geven als mijn kind in een groep reisde.

 20. 13 augustus 2019 / 09:00

  wat leuk dit!! en ook leuk dat je er weer nieuwe mensen door leert kennen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.