Even over de angst rondom het coronavirus….

Even over de angst rondom het coronavirus

Het zat er een keer aan te komen. Na 7 maanden en twee golven ben ik ook besmet met het coronavirus. Het was iets waarop ik me al had voorbereid en het was daarom ook geen grote shock voor mij. Toch merkte ik dat de buitenwereld angstig reageerde toen ik vertelde dat ik besmet was. Maar is die angst wel terecht?

Disclaimer

In dit artikel bespreek ik mijn ervaring met corona. Ik weet dat het een gevoelig onderwerp is en dat er mensen zijn die het wel heftig hebben meegemaakt. Toch merk ik dat er een angst ontstaan is rondom het coronavirus. Met dit artikel wil ik laten zien dat niet iedereen doodziek wordt van corona en dat het erger wordt neergezet in de media dan dat het daadwerkelijk. Ik wil ook niet verkondigen dat corona niet bestaat. Naar mijn mening bestaat het wel degelijk en moeten we zoveel mogelijk rekening houden met de risicogroep.

Hoe het gebeurde

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, zit ik al twee weken in quarantaine. Het begon met mijn moeder die zich niet lekker voelde. Zij liet zich meteen testen. Helaas bleek dit corona te zijn waarna we met z’n zessen in quarantaine gingen en mensen hebben ingelicht. Voor zover we weten hebben we gelukkig niemand besmet.

Mijn moeder was ziek van het coronavirus. Ze had een aantal dagen koorts en was erg vermoeid. Toch was het iets wat te overzien viel en we wisten dat het niet erger zou worden dan dat het op dat moment was. Een aantal dagen later kreeg de rest van de familie klachten waarna we met z’n allen naar de teststraat zijn gegaan. Daaruit bleek dat ik de enige was die ook besmet was geraakt.

Ik zag het aankomen; er moest toch iemand zijn in de familie die ook besmet raakte. Daarnaast had ik een aantal dagen hoofdpijn en was ik erg vermoeid. Ook hoestte ik af en toe. Dat waren ook meteen de enige klachten die ik heb gehad. De eerste paar dagen van mijn besmetting had ik deze klachten, maar na drie dagen voelde ik me weer fit.

Geen klachten

Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik weinig lichamelijke klachten heb gehad van het coronavirus. Ik heb het nu al een week en ik ben alleen wat vermoeider en ik hoest af en toe. Dat vermoeide gevoel komt deels van het feit dat ik nu al twee weken thuis zit en niks doe. Momenteel heb ik meer last van mentale klachten zoals eenzaamheid.

Onnodige angst

Met dit verhaal wil ik aangeven dat niet iedereen doodziek wordt van het virus. Uiteraard bestaat er een risicogroep waar we voor moeten oppassen. Ik wil ook niet zeggen dat ik tegen de regels ben. Waar ik wel tegen ben is de ‘angst’ die gekweekt wordt rondom het virus.

Zo reageerde men best wel geschokt toen ik verteld dat ik het virus had. Ik kreeg super veel lieve berichtjes, pakketjes en brieven maar als je het goed bekijkt staat dat niet in verhouding met hoe ik me voelde. Daarnaast kreeg ik ook een keer de vraag of ik een foto van mezelf kon sturen want men was benieuwd hoe ik er uitzag. Dat terwijl ik nog gewoon dezelfde Elles was. Uiteraard vind ik alle berichten super lief maar het laat wel zien wat voor impact het virus op mensen heeft.

Een ander voorbeeld is de besmetting in ons huis. Mijn moeder was als eerst besmet, daarna volgde ik. We leven met z’n zessen in één huis waar afstand houden niet mogelijk is. Ik ben de enige die besmet is geraakt en dat laat ook zien dat je het niet per direct op hoeft te lopen.

Met dit artikel hoop ik wat angst bij mensen af te nemen want wat je op het nieuws ziet, is niet de werkelijkheid. En dat zeg ik; een Journalistiek student. Ik wil hiermee de journalistiek niet in een kwaad daglicht zetten want ik weet dat journalisten hun uiterste best doen nu. Nieuws wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. De verhalen waarin doodzieke mensen zitten, komen in het journaal omdat het afwijkende verhalen zijn. Een verhaal van een tiener die niet ziek is van het virus, zal nooit het NOS Journaal halen. Dat vind niemand interessant om te zien. Daarnaast kan het journaal daarmee verkeerde signalen afgeven waardoor men de regels gaat negeren.

Ik snap de journalisten dus wel, maar ik vindt dat er op dit moment teveel angst gezaaid wordt. Het zorgt voor veel stress bij mensen wat misschien niet eens nodig is. Ook dat is een gevaar voor de samenleving op het gebied van mentale problemen en dat moeten we ook niet willen.

Tips

Helaas kan ik het nieuws niet beïnvloeden maar ik kan wel tips geven om minder angstig te worden voor het virus. Het belangrijkste is om niet te veel naar het journaal te kijken. Met één journaal per dag, ben je ook up to date. Daarnaast zal ik aanraden om het ochtendjournaal te kijken in plaats van het avondjournaal zodat je niet met nare gedachtes op bed gaat. Als laatst is het belangrijk om rationeel te blijven denken en niet zomaar alles over te nemen wat je ziet. Als je echt heel angstig bent van het coronavirus, dan raad ik aan om er met iemand over te praten. Zo kun je onder andere terecht bij Steunpunt Coronazorgen.

Liefs,
Elles

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.