Brief van mezelf van een halfjaar geleden

Brief aan mezelf: Meisje op hek in een bos doet duckface naar de camera

8-5-2019, door: Elles Mulder

Onderwerp: brief aan mezelf

Waarschijnlijk kijk jij nu in je inbox en zie je een brief die ik naar jou geschreven heb. Je bent natuurlijk helemaal vergeten dat je dat gedaan hebt, hè? Ik vroeg me af hoe het met je gaat? Hopelijk kan je zeggen dat het nu goed met je gaat en dat je mij niet meer kent. Hopelijk heb je leuke vrienden gevonden, een toffe studie en een ga je een nieuw leven tegemoet. Met mij gaat het momenteel wisselend goed. Ik heb zo mijn goede, en zo mijn slechte dagen.

Overmorgen heb ik mijn eerste examen, die jij natuurlijk al hebt gehad. Ik ben ontzettend gestrest want ik moet koste wat het kost slagen. Het is niet dat ik er slecht voor sta, het is meer dat ik hier ontzettend graag wegga. Weg van deze school, weg van al deze mensen en met een schone lei beginnen. Ik hoop dat het een makkelijk examen is, wat denk jij? De voornaamste reden waarom ik deze brief schrijf is omdat ik mijn gevoelens van me af moet schrijven. Dat vind ik fijn.

Door al die examens heb ik me een paar weken moeten isoleren en dat voelde zwaar klote. Ik heb van mezelf gemerkt dat ik moeilijk een langere tijd alleen kan blijven want dan voel ik me al snel weer eenzaam. Weet jij nog hoe dat voelt? Die eenzaamheid? Ik hoop dat jij niet meer weet hoe dat was want dat gun ik je niet weer.

2019 Begon voor ons slecht. We zaten niet lekker in ons vel en daarbij eindigde onze relatie op een vervelende manier. Zelf wist ik ook wel dat deze relatie niet lang meer stand kon houden. Ik had iemand nodig die me kon steunen en begreep, diegene was hij niet. Ik had gehoopt dat het uit zou gaan en daarbij bleef, maar nee, de nasleep was dramatisch. Blijkbaar was ik meerdere malen bedrogen en werd ik zwartgemaakt. Ik werd afgeschilderd als de boosdoener terwijl ik alleen maar liefde aan iemand gaf, wat blijkbaar niet genoeg was.

Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik over hem heen ben, zou voor geen goud terug willen naar die situatie. Helaas heeft het wel voor een rugzakje gezorgd. Ik vind het moeilijk om iemand in vertrouwen te nemen. Daarnaast ben ik erg onzeker geworden. Niet over mijn uiterlijk maar over mijn innerlijk. ‘Ben ik niet te jaloers? Ben ik niet gewoon een bitch?’ Zijn vragen die nog vaak door mijn hoofd heen spoken. Diep van binnen weet ik dat dat niet zo is, want al mijn vermoedens zijn achteraf bevestigt. Toen ik weer single was kreeg al snel rust in mijn hoofd. Ik voelde me minder gestresst en had ook minder de neiging om elke avond te gaan huilen.

Ik ben ook gaan beseffen dat er veel viespeuken rondlopen op deze aardbol. Voornamelijk omdat ik contact kreeg met nieuwe mensen. Ik heb altijd gezegd: ‘Een product wat nieuw op de markt is, is gewild’. Zo ging het ook bij mij. Mannelijke aandacht was er ineens van alle kanten. Het gaf me zelfvertrouwen maar de manier waarop het soms ging, was niet altijd vrouwvriendelijk.

De ware aard van het uitgaansleven in het dorp waar ik altijd heen ging kwam naar boven. Jongens die het nodig vinden om naar je kont te grijpen of zelfs te voelen of je een string aan hebt. Ik heb ook vaak genoeg berichten van jongens gekregen dat ik ’s avonds maar eventjes ergens moest opduiken. Dat terwijl ik nog nooit een fatsoenlijk gesprek met ze heb gehad. Ik vind dat niet normaal, en ik denk jij ook niet. Toch heb ik dit gedrag maar geaccepteerd en genegeerd. Het zou vast wel de leeftijd zijn.

Ik wilde het nog even hebben over hoe ik me nu voel. Ik begin mezelf beter te voelen. ‘Better days are coming’, blijf ik tegen mezelf zeggen en dat motiveert me. Straks zijn de examens voorbij en ben ik (hopelijk) geslaagd. Jij weet dat natuurlijk al, hihi! In de vakantie wordt ik 18 waardoor ik eindelijk zelf kan autorijden. Daarnaast ga ik op singlereis naar Kroatië. Ook daar ben ik heel erg benieuwd naar!

Ik hoop dat je blij bent met de beslissingen die ik nu maak. Zo heb ik vriendschappen beëindigd waarin ik niet de mogelijkheid kreeg om mezelf te ontwikkelen. Ik kan nu beter voor mezelf kiezen, wat ik normaal gesproken nooit kon. Hier ben ik trots op, ik hoop jij ook. Ik weet natuurlijk niet wat de gevolgen hiervan zijn op lange termijn, jij wel! Ik hoop dat je het naar je zin hebt op je nieuwe opleiding en met je nieuwe leven. Normaal gesproken zou ik zeggen: ‘Ik hoor graag van je’. Dit keer niet omdat ik hoop dat je mij achter je gelaten hebt en me niet meer herkent.

Dikke kus, Elles


25-11-2019, door: Elles Mulder

Toen ik deze brief in mijn mailbox zag, werd ik blij. Ik was zeker niet vergeten dat ik dit naar mezelf had geschreven maar de inhoud wel. Op dat moment zat ik echt in de put en was ik benieuwd of dat over zes maanden nog zo zou zijn. Uit deze brief kan ik opmaken dat ik ontzettend ontwikkeld ben in zo’n korte tijd!

Nog geen halfjaar geleden voelde ik me eenzaam. Het is een gevoel wat moeilijk uit te leggen valt. Veel mensen begrijpen niet dat een puber met genoeg sociale contacten zich eenzaam kan voelen. Dat maakt het probleem alleen maar erger. Het is een bepaald gemis van sociaal contact, in mijn geval iemand waar ik mijn hart kon luchten. Gelukkig, heb ik daar totaal geen last meer van want dat was echt een rot gevoel.

De periode waarin de brief geschreven is, was een moeilijke voor mij. Ik had ontzettend veel om mee te dealen. Bijna elke avond was ik aan het huilen en ’s ochtends kon ik mijn ontbijt moelijk binnen houden, zoveel stress had ik. Elke mogelijkheid om niet naar school te gaan, pakte ik. Mijn school was op de hoogte van mijn omstandigheid. Ik werd door de leraren in de gaten gehouden en moest naar een schoolpsycholoog. Op een gegeven moment toen het beter ging met mij, vertelde mijn mentor mij: ‘Ik kan zien dat je je beter voelt, je straalt weer en doet weer moeite voor je uiterlijk!’. Ze had helemaal gelijk, langzaam maar zeker vond ik mezelf terug en daardoor kreeg ik weer inspiratie voor outfits en make-up. Dat was een van de beste dingen die ik toen had gehoord.

Op dat moment heb ik keuzes gemaakt waarbij ik bang was voor de gevolgen. Uiteindelijk waren dat de beste die ik ooit heb kunnen maken. Ik heb mensen uit mijn leven gezet die een negatieve invloed op me hadden. Daarnaast heb ik laatst veel mensen van social media gegooid waar ik niks meer mee te maken heb of wil hebben. Nooit gedacht dat dat zoveel rust kan geven. Tijdens mijn singlereis en op mijn opleiding heb ik zo veel nieuwe, leuke mensen ontmoet. Mensen waarbij ik me op mijn gemak voel en waarbij het altijd gezellig is.

Wat betreft liefde, dat is er nog niet. En ik vind het wel prima zo. Ik geniet momenteel met volle tuigen van het single leven. Ik heb nog geen behoefte om te settelen met iemand, een avondje vind ik wel genoeg. Gelukkig lukt het me wel weer om me open te stellen maar het blijft lastig. Ik sta nog steeds op scherp.

Ik heb lang getwijfeld om deze brief te delen op mijn blog aangezien het erg persoonlijk is. Toch vind ik het belangrijk om aan mensen te laten zien dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel. Wellicht kan ik daarmee iemand inspireren. Kort samengevat: een halfjaar geleden voelde ik me echt rot. Er is zo veel veranderd binnen dat ene halfjaar waardoor ik momenteel erg goed in mijn vel zit!

Liefs,
Elles

Share:

13 Reacties

 1. Mandy
  12 december 2019 / 18:32

  Wauw! Heel mooi geschreven, ik zeg ook steeds dat ik dit graag wil doen, maar helaas nog nooit gedaan..

 2. Je ex
  7 december 2019 / 17:34

  Jammer dat je mij zo moet afschilderen. Dit is allemaal bij jezelf begonnen groet je ex

 3. Je ex
  7 december 2019 / 17:32

  Jammer dat je mij zo moet afschilderen. Dit is allemaal bij jezelf begonnen groet je ex

 4. Frederique
  30 november 2019 / 16:51

  Dat is inderdaad heel persoonlijk allemaal. Wel heel fijn dat het zoveel beter met je gaat in een vrij korte tijd. Schrijf ook even een brief naar jezelf over 10 jaar, vast leuk om het dan tegen te komen 🙂

 5. 28 november 2019 / 11:48

  wat mooi geschreven zeg en goed dat je dit deelt. ik vind het ook een goed idee en ga het in overweging nemen om ook te gaan doen

 6. 28 november 2019 / 10:24

  Wauw Elles, wat ontzettend knap hoe je dit omschreven hebt en dat je dit deelt. Geloof me, je bent niet de enige. En hoe cliché het ook klinkt. Er komt een dag dat er licht aan het einde van de tunnel is en dat je niet eens meer goed herinnert wat er toen allemaal gebeurd is. Goed om te lezen dat je er nu alweer veel beter in staat. Je verdient uiteindelijk iemand die alles voor je over heeft. Respect! <3

 7. 28 november 2019 / 10:12

  Heel mooi geschreven, en wat een goed idee eigenlijk. Wel heel goed om te horen dat je je zo veel beter bent gaan voelen. Bedankt voor het delen.

 8. 28 november 2019 / 10:03

  ik zeg ook wauw!! en mooi dat je dit zo deelt

 9. 28 november 2019 / 07:26

  Goed om te lezen dat je in een half jaar zo veel beter ben gaan voelen en wat kan een gebeurtenis toch een hoop voor je doen en betekenen. Volgens mij ben je super bezig met je studie maar ook met de reis die je hebt gemaakt en ik zelf ben altijd van het single leven geweest en heb hierdoor heel veel van de wereld kunnen zien en kan dit alleen maar aanbevelen. Je kan je hele leven nog samen met een ander zijn.

 10. 28 november 2019 / 06:08

  Prachtig geschreven. Ook mooi en bijzonder dat je dit met ons durft te delen. Het is zo herkenbaar voor mij. Met betrekking tot de relatie op die leeftijd, jongens die zich echt vrouwonvriendelijk gedragen als ze iets van je willen, de onzekerheid, eenzaamheid en alles daaromheen. Nu ik 35 ben kan ik zeggen dat je alleen maar omhoog kunt na die tijd. Goed dat je je nu al zoveel beter voelt ❤ Ga zo door zou ik zeggen en geniet van al het moois dat op je pad komt.

 11. 27 november 2019 / 22:16

  Mooi dat je je verhaal deelt. En al helemaal mooi dat er binnen een half jaar in positieve zin veel is veranderd! Ga zo door en blijf positief.

 12. 26 november 2019 / 22:12

  Wauw! Heel mooi geschreven dit. Herken er ook wel een stukje van mezelf in. Super dapper dat je dit deelt ❤️

 13. Jolien
  26 november 2019 / 21:34

  Ik ben zo ontzettend trots op je lieve Elles, wat je hebt gedaan durven niet veel mensen en je hebt het erg mooi geschreven. Blijf alsjeblieft leuke & mooie zelf, blijf ook zo positief in het leven staan als dat je schreef, ook op de mindere momenten. Je bent geweldig en je verdient absoluut het beste❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.